Случаят с двамата полицаи, които на 17 ноември са били

...
Случаят с двамата полицаи, които на 17 ноември са били
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска постоянен арест за хванати с подкуп полицаи

Случаят с двамата служители на реда, които на 17 ноември са били командировани в област Благоевград за осъществяване на надзор по пътищата и попречване на корупцията в системата на Министерство на вътрешните работи, само че вместо това са взимали рушвет, с цел да прикрият нарушавания, е индикативен за морала и злоупотребата с пълномощия. Това обявиха на брифинг от  окръжна прокуратура Благоевград, която е повдигнала обвинявания към двамата служители на реда.

В 13 часа стартира да се гледа мярката им за неотклонение, като обвиняването е поискало непрекъснатото им задържане.

На 17 ноември изпратените от дирекция Национална полиция чиновници, прибирайки се с полицейския автомобил от Банско, в региона на Предел стопират товарен камион с към 20 кубически метра дърва за огрев. При инспекцията е открито, че документите за правоуправление на водача не са били възобновени в период. Полицаите са поискали и са получили рушвет от водача в размер на 500 лв., с цел да прикрият нарушаването.

Служителите на реда се усъмнили и в законността на транспортираната дървесина, поради което са се свързали и със притежателя на фирмата-превозвач от Гоце Делчев. Той също пристигнал на място и декларирал, че всичко е законно. Полицаите обаче настояли за обстойна инспекция с представители и на РДГ.

Междувременно от притежателя на компанията била поискана сума от 1700 лв., с цел да бъде завършен случая. След като той отказал, камионът и дървесината били превозени в Разлог. Проверката на чиновниците от РДГ не е разкрила нарушавания. 

Полицейският екип направил и втори сполучлив опит за рекет на мъж, който превозвал в автомобила си малко теле. Поисканата и дадена сума още веднъж е била 500 лв..

Потърпевшите са подали сигнал в полицейските ръководства в Гоце Делчев и Благоевград, както и на телефон 112. Незабавно е почнала вътрешна инспекция п о случая.

Прокуратурата е била известена едвам на идващия ден.

Поисканата от обвиняването публична информация от Дирекция " Национална полиция " за двамата чиновници е била предоставена едвам на 23 ноември. Полицаите са задържани на идващия ден и им е наложена мярка задържане за 72 часа.

При инспекцията на всички условия е открито, че повече от седмица служебният полицейски автомобил е бил без работещи камери – в колата и персоналните, които носят служителите на реда, както и без джипиес.

Дали това е било съзнателно следва да се проверява.

Полицаите са удостоверили всички обстоятелства, споделени и от очевидците, само че изрично са отрекли да са взимали рушвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР