Случаят с ареста на Катрин Йорданова (т.нар. Мис Силикон) извади

...
Случаят с ареста на Катрин Йорданова (т.нар. Мис Силикон) извади
Коментари Харесай

Кръвни проби на две скорости: Защо резултатът на Мис Силикон е готов за ден, а други чакат година

Случаят с ареста на Катрин Йорданова (т.нар. " Мис Силикон " ) извади нескрито купища мъчителни проблеми в България - от демонстрацията на безотговорност до злоупотребата със длъжностен стикер на Народното събрание върху S-класата ѝ.

Въпросът за необяснимото имуществено положение на една 23-годишна жена, която съгласно юриста ѝ е " безработна ", е обособена тематика.

Но бързината, с която службите се задействаха против нея, освети още един проблем на системата - че тя е способна да работи незабавно и точно по шумни медийни кавги, и да се бави с невъобразимо забавяне при редови инспекции.

За " подвизите " на Йорданова в TikTok се знаеше най-малко от месец. Едва когато лепенката на Народното събрание лъсна на предното ѝ стъкло, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата се взеха в ръце.

Веднага след медийното отвращение, служители на реда от Столична дирекция на вътрешните работи съумяха да я спрат на пътя и да я арестуват - само че не за старите ѝ показни нарушавания, а за шофиране след приложимост на кокаин.

За по-малко от 24 часалабораторията във ВМА към този момент беше подготвена с кръвната проба на " Мис Силикон ", която удостовери резултата и даде съображение на прокуратурата да ѝ търси наказателна отговорност.

Ако се съди по изказванията на юриста ѝ - той беше научил за резултата не от служителите на реда, а от медиите, където информацията за позитивната проба изтече " импровизирано " още във вторник заран.

За разлика от " Мис Силикон " обаче хиляди други хора чакат с месеци да получат своите кръвни проби, откакто са оспорили показанията от инспекцията на пътя.

Някои от тях са уверени, че полевите проби са дали подправено положителен резултат. Но невъзможността да го потвърдят със скоростта, с която кокаинът на Катрин Йорданова беше доказан, е задоволителна, с цел да останат без брошура, без автомобил, а от време на време и без работа.

Защото лабораториите са претрупани с хиляди други инспекции на кръвни проби - в това число на " Мис Силикон ".

Резулати на две скорости

Чак когато чиновниците на Министерство на вътрешните работи бяха подложени на постоянен надзор с дрегери, техните синдикати започнаха да се оплакват шумно от съмнителните резултати при нормалните тестванията на пътя.

Именно поради подправено позитивните резултати се взимат и кръвни проби за съпоставяне. Техният резултат се приема за определящ - в това число когато демонстрират по-висока стойност на алкохолно наличие от дрегера, както в тази ситуация с.

Често водачите, които си знаят, че са злоупотребили, не се подлагат на спомагателното проучване, с цел да не влошат ситуацията си още повече - като княгиня или, да вземем за пример.

Има и странни случаи (като с от 2020 г.), чиято кръвна проба изненадващо демонстрира по-ниска централизация на непозволени субстанции от полевия тест, което по-скоро основава подозрения дали проучването е извършено в точния момент.

Но в случай че човек има основателни аргументи да се съмнява в показанията на дрегера, за него е от главно значение какъв брой бързо може да потвърди невинността си.

Проблемите с бавната обработка на кръвните проби станаха сериозна тематика след законодателните промени, които позоволиха конфискуване на колите, чиито водачи са използвали опиати или алкохол.

И до момента медиите демонстрират случаи на водачи, които чакат с месеци да се потвърди, че са почтени.

През август 2023 година " 24 часа " споделя за 73-годишен мъж от Търговище, махленски в шофиране след приложимост на... амфетамин. Пробата му се е бавила към този момент 5-ти месец, и това е нищо. От локалната дирекция на Министерство на вътрешните работи го уведомили, че междинният интервал на изчакване за региона е до 14 месеца поради претоварване.

В България са упълномощени единствено четири лаборатории за проучване на кръвни проби за съществуване на опитати и алкохол.

За да се увеличи потенциалът им, беше поръчано в допълнение съоръжение, в това число робот, който работи 24/7 - това беше една от първите задания на кабинета " Денков ".

Въпреки модернизацията, пробите не престават да се натрупват и “забавянето е доста огромно ”, споделя единствено преди седмица шефът на Националния институт по криминалистика ст. комисар Анатолий Ангелов.

В неговия институт се стига до приблизително към 11 месеца забавяне - те се обработват хронологично, по реда на постъпване, само че при тежки произшествия със починали хора се работи предпочитано.

Отделно от това проучванията лишават време, тъй като има случаи, в които се откриват няколко разнообразни субстанции. Така една проба може да отнеме от 1 ден до 3-4 дни. Оказва се обаче в някои случаи резултатите излизат изключително бързо.

" Мис Силикон " не е единственият образец за този двоен стандарт.

Със същата експедитивност беше обработена и тестът, която удостовери съществуването на кокаин в кръвта на. Тя също беше хваната зад кормилото след приложимост на наркотични субстанции. На третия ден от ареста кръвната ѝ проба към този момент беше подготвена.

Общото сред случаите на Диона и Катрин Йорданова е, че и двете получиха щедро медийно внимание поради показната надменност и цинизъм, а не тъй като са направили тежки престъпни закононарушения.

Едната се опитваше да убеди цяла България, че кокаинът бил излишък от " Нурофен " и " Колдрекс ".

Другата се разгласи за жертва на " подправени " проби и се оплака, че карцерът не бил като " в петзвезден хотел ".

Ако това е задоволителен мотив, с цел да се задействат институциите, остава въпросът за какво " Мис Силикон " не попадна в радара на полицията с клипа, в който кара с 256 км/ч по автомагистралата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР