Случаят NEXO има репутационни ефекти както в държавата, така и

...
Случаят NEXO има репутационни ефекти както в държавата, така и
Коментари Харесай

Експерт: 10-20 хил. квалифицирани работници не ни достигат годишно

Случаят NEXO има репутационни резултати както в страната, по този начин и отвън нея и те не са единствено във връзка с хората, искащи да работят у нас, само че и във връзка с задграничните вложители и метода, по който гледат на нашия пазар. Това съобщи пред БНР Илия Кръстев - ръководител на Управителния съвет на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии. Според него това е поправимо, въпросът е по какъв начин се работи в такава обстановка. 

" Ние по принцип приветстваме напъните на институциите да организират следствия, когато имат подозрения за нарушавания на закона, само че в тези случаи обаче без да се основават разнообразни внушения. В случая това се трансферира под някаква форма върху целия бранш. Медийно много в детайли беше отразено, от отрицателна позиция, по какъв начин хора от бранша вземат участие интензивно в процеси в обществото, което е напълно естествена част от всяка една народна власт. Това е методът, по който се случват нещата в една народна власт. Тези хора би трябвало да се насърчават, а не да бъдат обществено опозорявани ", разяснява той в изявление за предаването " Преди всички ". 

Кръстев бе безапелационен, че не са проверявали чиновниците си дали са дарявали на партии. По думите му не е работа на фирмите да управляват процеса по даренията. Той обаче посочи, че хора от бранша са дарявали огромни суми за разнообразни неща - в обучение, поддръжка за украинските бежанци и други. Това не е нещо, с което тези хора би трябвало да се срамят, акцентира той.

Ако желаеме да се дефинираме като новаторска стопанска система, би трябвало да има основано доверие от страната и институциите във връзка с такива процеси, разяснява Илия Кръстев и добави: 

" Машините за гласоподаване, електронизацията в страна - това е значим въпрос и методът, по който се подхожда към него също е много сериозен във връзка с това по какъв начин обществото възприема тези процеси и по какъв метод страната я виждат задграничните вложители ".

Кръстев разяснява и признатите промени от депутатите в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, с които се улеснява издаването на Синя карта за Европейски Съюз за наемане на задгранични фрагменти за работа у нас.

Според него до момента това не се е случило от една страна поради политическата неустойчивост и по-трудното придвижване на подобен вид въпроси. Освен това той дефинира тематиката като популистка - такава, която се изпозлва като дъвка за това " по какъв начин пазарът ни щял да бъде залят с хора от трети страни ". 

В момента като стопанска система имаме сред 10-20 хиляди души дефицит на хора с подготовка годишно, акцентира Илия Кръстев. По думите му това не можем да го компенсираме като стопанска система. Този вид правилник не е годен единствено за IT-сферата, а и за всички други сфери, акцентира той: 

" Глобалната стопанска система, променяйки се толкоз бързо и имайки изискания към подобен вид експерти и ние не можейки да компенсираме тези условия, продължаваме да сме на опашката във връзка с един вид промишлености, които в Западна Европа и Съединени американски щати се развиват доста по-бързо ".

Кръстев е безапелационен, че това сигурно няма да залее нашия пазар с хора от трети страни. По думите му всички страни се конкурират за тези хора.

Той чака най-вече експерти да дойдат от страните от Балканския полуостров, Русия и някогашните руски републики. 

В подтекста на войната в Украйна това е опция, счита Илия Кръстев и добави мнението си:

" Това е опция, с която ние значително се забавихме във връзка с възползването от нея. Все още имаме късмет да успеем да притеглим част от тези хора ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР