Случаят на нарязаната с макетно ножче Дебора Михайлова е предизвикал

...
Случаят на нарязаната с макетно ножче Дебора Михайлова е предизвикал
Коментари Харесай

След Дебора жените почнаха масово да признават, че ядат шамари у дома

Случаят на нарязаната с макетно ножче Дебора Михайлова е провокирал лавина от сигнали за домашно принуждение и молби, подадени в районните съдилища, разгласи националният координатор по въпросите за тези закононарушения към Министерство на вътрешните работи Зорница Шуманова пред бТВ. Шуманова оглави новосъздаденото звено за домашно принуждение към ГДНП. 

Вчера на специфичен брифинг с представители на четири министерства, отпред с премиера Николай Денков, бе оповестено какви ограничения ще подхваща държавното управление за битка с домашното принуждение.

" Колкото повече приказваме, толкоз повече това закононарушение няма да е латентно ", е безапелационна тя.

По думите й за първата половина на 2023 година в ГДНП са получени 1950 заповеди за незабавна и непрекъсната отбрана, издадени от районни съдилища.

" Имаме растеж от 18% на издадените заповеди. Имаме растеж с 40% на формираните досъдебни производства в изискванията на домашно принуждение. Това е доста и е едно стряскащо число ", добави тя.

" Пострадал от домашно принуждение няколко пъти се колебае преди да потърси способените органи. Апелът ми е да не се тормозят и да потърсят помощ. Молбата за отбрана от домашно принуждение може да бъде подадена в областен съд. Сега ще може и други органи да я подават в съда, като тя ще бъде изпратена по длъжностен път ", изясни националният координатор.

Тя посочи, че е образувана работна група за смяна на методическите инструкции за дейностите на полицейските органи по Закона за отбрана от домашното принуждение. Те ще включват какво би трябвало да прави полицейският чиновник от телефонното позвъняване, през дежурните елементи, през районния контрольор, до проверяващия служител на реда.

" Надяваме се това звено да подкрепи работата на всички чиновници в Министерство на вътрешните работи и да координира работата с другите министерства. Това звено има написани компетентности. То ще подкрепи за по-добрата работа и предварителна защита. Едно звено не може да пребори домашното принуждение. То може да е координатор сред всички министерства и неправителствени организации ", сподели още Зорница Шуманова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР