Случаят на Асена Сербезова е сред мотивите на прокуратурата да

...
Случаят на Асена Сербезова е сред мотивите на прокуратурата да
Коментари Харесай

Борисов не е извършил престъпление с твърдението си, че имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност

Случаят на Асена Сербезова е измежду претекстовете на прокуратурата да откаже да проверява някогашния министър председател

Бившият министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов не е направил закононарушение с изказванието си, че " ваксинират популацията с ваксини с изминал период на валидност ". Това е претекстът, с който на 23 декември Софийската градска прокуратура е отказала да образува следствие против Борисов по сигнала, подаден от Стойчо Кацаров, до момента в който беше длъжностен министър на опазването на здравето. Прокуратурата заяви публично едвам през днешния ден за постановлението си, за което писахме още през вчерашния ден.

От известието на прокуратурата се схваща, че против Борисов е имало еднакъв сигнал от придвижването БОЕЦ, както и още един сигнал, подаден до прокуратурата в Сандански, отбелязва в.СЕГА.

" Днес какво направиха - ваксинират популацията с ваксини с изминал период на валидност - Пфайзер. До 30 септември им е срокът на валидност. Удължили го били, само че ролята на една ваксина е да бъде безвредна и да е ефикасна ", сподели Борисов. В сигнала си до прокуратурата Стойчо Кацаров твърди, че думите на Борисов са подправени вести. И са действие с висока социална заплаха, защото са направени в разгара на епидемиологична вълна, а създател им е някогашен министър председател и сегашен партиен водач - всичко това може да повлияе на много хора, отказвайки ги да се имунизират, или да разсъни паника в тях. Кацаров счита също, че изреченото от Борисов е опасност за националната сигурност.

Наблюдаващият прокурор направил редица инспекции - в това число били изискани и получени информации за доставките на ваксини и техния период на валидност, информации от всички районни здравни инспекции в страната за изпращането и приемането на ваксини във всички регионални градове и други, изяснява държавното обвиняване.

Така било открито, че 4 партиди на доставени ваксини със период на валидност до 30 септември 2021 година са били изпратени в цялата страна. " Съгласно публично известие на Министерството на здравеопазването: " На 10.09.2021г. след осъществена оценка от Европейската организация по медикаментите в Европейски Съюз беше утвърден нов период на валидност на имунизацията на Пфайзер при условия на предпазване при свръхниска температура. Срокът на валидност за замразен флакон е продължен от 6 на 9 месеца ", се споделя още в прокурорското известие.

Затова и прокурорът приема, че изказванията на Борисов не са всяване на суматоха, за което Наказателен кодекс планува до 2 години затвор. " Този текст планува възникването на наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по различен метод на погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника. Обект на защитаваните публични връзки са публичният ред и успокоение, т.е. с цел да бъде едно действие закононарушение по член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс, същото следва да е ориентирано към нарушение на тези защитавани от закона богатства ", изяснява прокуратурата. И добавя, че " изразите на Бойко Борисов не съставляват по съществото си заблуждаващи знаци за паника по смисъла на Наказателен кодекс ".

Прокуратурата цитира и правосъдна процедура, с която да обоснове изводите си, че Борисов не е направил закононарушение - заплахата би трябвало да е съответна, т. е. да съдържа изказвания за настъпили обстоятелства (за случили се в реалност събития, които са съществуващи и обективно проверени), а не съждения, оценки, субективни тълкувания и т. н., свързани с възприемането на обещано събитие от страна на подаващия информацията и вероятните му последствия в публичния живот.

Любопитното е, че измежду цитираните каузи е и това против сегашния здравен министър Асена Сербезова. Тя бе разследвана и пратена на съд за всяване на суматоха по време на изключителното състояние поради две нейни изявленията по БНР и Българска национална телевизия, в които приказва за вероятен дефицит на медикаменти. В последна сметка Сербезова бе оправдана на две инстанции, като прокуратурата сама се отхвърли от делото против нея.

Така прокуратурата приема, че изявлението на Бойко Борисов пред медиите, дало мотив за сигнала, е довело до осведоменост и социална полемика по важен проблем – периодите на имунизацията, които се удължават единствено с решение на Световната здравна организация.

Постановлението на СГП за отвод от формиране на досъдебно произвеждане може да се апелира пред апелативната прокуратура. Засега нито Министерство на здравеопазването, нито БОЕЦ са оповестили дали ще нападат прокурорския акт пред по-горната инстанция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР