Случаят е започнал с удар по главата на пострадалия и

...
Случаят е започнал с удар по главата на пострадалия и
Коментари Харесай

Буяр Османи: Християн Пендиков е изплашен, продължават заплахите

Случаят е почнал с удар по главата на потърпевшия и думите на агресора „ Не те ли е позор да се пишеш българин?!? ”

Християн Пендиков е уплашен по какъв начин ще се върне в Скопие, тъй като продължава да получава закани в обществените мрежи. Това е споделил той на министъра на външните работи на Република Северна МакедонияБуяр Османи по време на вчерашното посещаване на външните министри на България и Република Северна Македония във ВМА при потърпевшия в побой секретар на сдружението “Цар Борис Трети ” в Охрид, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Той е наш жител. Държавата би трябвало да сътвори атмосфера на нулева приемливост към речта на омразата, тъй като тя няма да има край ”, сподели в изявление за ТВ 24 Буяр Османи.

Попитан за какво е отишъл в София, за какво самият Пендиков незабавно е бил превозен за лекуване там и дали спорът, при който е потърпевш, има етническа или престъпна основа, Османи отговори, че всеки жител на Република Северна Македония има право да се лекува отвън страната.

„ Разговарях с майката на жертвата, която беше доста афектирана, тъй като медиите (в Република Северна Македония) и обществото дефинираха сина ѝ като наркоман и наркодилър. Все отново всеки жител на Северна Македония може да има друг метод на мислене, само че това не значи, че ние имаме право да даваме обществени квалификации, да наскърбяваме, да оспорваме това по какъв начин се усеща някой или да подхождаме с принуждение ”, сподели Османи и добави, че неговата функционалност, като министър на външните работи, е да не позволява случаи, „ които може би са под юрисдикцията на други институции, да придобият темперамент на влошени междудържавни връзки с България с всички последствия, които може да има и във връзка с страната, и във връзка с междуетническите връзки ”.

Още в петък медиите в Северна Македония оповестиха, че в бюлетин на Министерство на вътрешните работи в Северна Македония от 17.12.2022 година има информация, че полицията в Охрид е съобщила за " подозрение за произвеждане и разпространяване на дрога, и при претършуване на охридското село Лескоец е открит кокаин ". В бюлетина буквите на обвинения за това са на Х.П. на 22 година В бюлетина на Министерство на вътрешните работи за побоя над Християн Пендиков на 19.01 беше обявено, че той е на 21 година В известието на прокуратурата за повдигнато обвиняване за причиняване на тежка телесна щета при побоя беше обявено, че казусът е почнал с удар по главата на потърпевшия и думите на агресора „ Не те ли е позор да се пишеш българин?!? ”.

„ Емоциите са асиметрични при всеки от нас и са субективни. Аз съм министър, който дава отговор за бъдещето на страната и жителите, а това не се взема решение с страсти, а с рационална и интелигентна политика, която гледа напред в дълготраен проект ”, уточни Османи в изявлението за ТВ 24, уточнявайки, че с Николай Милков са говорили за налагане на положителен дневен ред, който съществува, само че не е толкоз атрактивен за медиите и обществото.

„ Най-добрият метод е фокусът на българската общественост в Република Северна Македония да се върне към Скопие и няма потребност да насочат настояванията си към България, тъй като те са жители на Северна Македония ”, уточни Османи.

По думите му е неверен фокусът, който се слага върху България, във връзка с измененията в конституцията на страната, с цел да бъдат вписани в преамбюла ѝ българите в Северна Македония.

„ Конституционните промени са отношение на нашите жители към общностите тук (в Северна Македония), към етническите общности. Не поставяйте България в този подтекст. Българите тук са жители на тази страна и с съображение питат за какво са изключени от конституцията, както хърватите, черногорците и други общности. Имаме ли еднообразно отношение или имаме някакъв предел на брой на общностите, под който те не би трябвало да бъдат вписани в конституцията? Затова споделям, че същинските промени в главния закон не са противоречиви. Смятам, че би трябвало да се отвори публичен спор, да се калкулира всичко, да се отделят партийните „ обвивки ” във връзка с измененията в конституцията и да се приказва за същината им ”, сподели Османи.

По думите му е значимо да се чуе, че би трябвало да се постави завършек на провокациите и желанието на „ дребна група хора ” да държат в заложничество връзките сред България и Република Северна Македония.

Попитан за това, че българското министерство на външните работи е извикало на съвещания посланика на страната ни в Скопие Ангел Ангелов, Османи отговори, че евентуалната причина е поканата към българския министър на външните работи Николай Милков да приказва в Народното събрание на България по тематиката за случая с Християн Пендиков.

„ Затова е значимо ние да бъдем самодейни, с цел да не позволим едностранно показване на цялата обстановка пред българската общност, само че изключително пред Европа. Фактът, че бях в София през вчерашния ден и посетих нашия съгражданин сподели, че това не е държавна политика на дискриминация или принуждение към която и да е общественост в Северна Македония. И да се чуе, че ще има нулева приемливост и наказуемост за всяка провокация, език на омразата или принуждение. Ние ще бъдем в връзка. Разбира се, допустимо е да има и асиметрично показване на обстановката, само че за нас е значимо да бъдем самодейни и във връзка с адресирането на настояванията на българската общественост, само че и във връзка с нуждата останалите жители в Северна Македония да не бъдат предизвикани ”, сподели Османи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР