Случай на ботулизъм е регистриран във Враца, сочат данните на

...
Случай на ботулизъм е регистриран във Враца, сочат данните на
Коментари Харесай

Внимание! Засякоха случай на ботулизъм във Враца

Случай на ботулизъм е регистриран във Враца, сочат данните на Регионалната здравна ревизия. 
Това е рядко срещано заболяване, което се развива вследствие на хранително отравяне. Ботулизмът се следи след консумация на сурови или недобре приготвени хранителни артикули и при домашно консервиране, когато храната не е минала през задоволително високо температурна обработка. Такива артикули най-често са зеленчуци, месо, салами, риба и най-много - мед. Дължи се на зараза с бактерията Clostridium botulinum, която отделя ботулинов токсин. Той е мощно невротоскичен и води до парализа. 
За страдание съществуването на бактерията в храната не може да се по мирисът или по някаква смяна в качествата й.
Заболяването визира най-вече кърмачета, заради тяхната към момента крепка имунна и храносмилателна система. Това е главната причина медът да не се предлага на деца в тази към момента прекомерно нежна възраст. Той доста постоянно съдържа /дори и в най-малки количества/ спори на ботулиновата бактерия, които зрелият организъм унищожава, само че детският не е в положение.
Симптомите се показват в двойно виждане, отпуснати клепачи, затруднено преглъщане, мускулна уязвимост, сухота в устата, нарушаване в говора, допустима е констипация. При кърмачета се регистрира заспалост и уязвимост, неенергично хранене, слаб и безсилен рев, слаб мускулен тонус. При липса на лекуване признаците прогресират, а парализата може да обхване цялото тяло, което да затрудни дишането.
От РЗИ не показват възрастта на пациента и дали и в тази ситуация става въпрос за малко дете. 
Това не е единственото заболяване, засечено в региона, провокирано от бактерии в храната. Има и един болен от салмонела, оповестяват от РЗИ. 
Здравните управляващи регистрират случаи на още няколко заразни болести през миналата седмица в региона. Има по един болен от варицела, скарлатина, туберкулоза и ентероколит. 
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР