Случаите на злонамерено източване на корпоративна информация чрез хакване са

...
Случаите на злонамерено източване на корпоративна информация чрез хакване са
Коментари Харесай

Работата от вкъщи довела до спад от 33% на хакерските атаки

Случаите на злонамерено източване на корпоративна информация посредством хакване са се намалили с 33% през първата половина на 2020 година, заяви американският Identity Theft Resource Centre, представен от CNBC. Регистрираните от института случаи на хакване на корпоративни системи са били 540 за въпросния интервал. Според данните общият брой на хората, чиито данни са били източени в тези случаи е бил 163 млн., което е с цели 66% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Сред някои от най-мащабните атаки през първата половина на тази година е хакването на хотелската верига Marriott през март, по време на която бяха източени данни на 5 млн. потребителя, както и пробиването на системата на игралната платформа на Nintendo  през април, когато беше компрометирана сигурността на 300 000 потребителски акаунта.

Какви са аргументите

Според Ева Веласкес, изпълнителен шеф на Identity Theft Resource Centre, постоянно при динамичността в броя на злонамерените офанзиви аргументите са сложни. Една от водещите аргументи е всеобщото работене от у дома по време на пандемията, което от своя страна е довело до извънредно усилване на ограниченията за сигурност от страна на фирмите. „ Организациите са в доста по- висока степен на зоркост сега  и наблюдават доста зорко за сигнали за хакерски атаки “, разяснява Веласкес. Направени са образования против фишинг и други типични хакерски офанзиви на всички чиновници. Затварянето на офисите и работенето от у дома също значи, че вътрешни за компанията лица с користни цели са нямали толкоз необятен достъп до корпоративните системи, както когато работят в административната постройка.

Състоянието на непрекъсната нараснала зоркост, което е сменено от игнорирането на явни сигнали за хакерски атаки, до момента в който сме в офиса е главната причина за забележителния спад на сполучливите хаквания, прибавя Веласкес. Според нея това не значи, че киберпрестъпленията ще изчезнат, тъй като хакерите към този момент може да имат огромна част от информацията, която им е нужна, с цел да правят офанзиви.  

Секторите, в които има максимален растеж на потреблението на онлайн услуги от началото на рецесията - финанси и опазване на здравето, обаче са подложени на спомагателен риск, защото се основават нови благоприятни условия пред киберпрестъпниците, предизвестиха отново през днешния ден от българската IT компания Bulpros.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР