Случаите на заразени с морбили в Европа растат, има условия

...
Случаите на заразени с морбили в Европа растат, има условия
Коментари Харесай

Има ли опасност от епидемия от морбили?

Случаите на инфектирани с морбили в Европа порастват, има условия за зараза и у нас, счита държавният здравен контрольор доктор Атанас Кунчев.

В утринния блок на bTV той уточни, че единствено за две години заболеваемостта е скочила в пъти - от 4000 случая в Европа за 2015 година до 15 000 за 2017-а. Най-много са били те в Румъния и Италия - 5000.

Последният случай у нас е от предходната седмица на майка и дете, пристигнали от Италия. Майката е в тежко положение и се лекуват в Инфекциозна болница.

Преди дни Европарламентът предизвести за рисков спад във имунизациите. Нарастващите и необятно публикувани публични съмнения по отношение на имунизациите будят паника и към този момент имат последствия, установяват членовете на Комисията по публично здраве в Екологичен потенциал. Те прибавят, че намаляващото публично доверие във имунизирането съставлява огромно предизвикателство и към този момент е довело до последствия за здравето.

Данните на Екологичен потенциал показват, че всяка година имунизирането предотвратява 2,5 млн. смъртни случаи, а за интервала 2008 до 2015 година е имало 21 хиляди случаи на предотвратими заболявания.

„ Това, че доста хора не престават да са срещу имунизациите, значи, че има потребност от повече информация ”, посочи още доктор Ангел Кунчев. По думите му групата на антиваксърите е доста дейна и доста гласовита, само че действително към 500 са децата, чиито родители с автограф са отказали ваксини.

Епидемията от морбили беше записана в Пловдив през март месец предходната година. За малко време в града имаше 146 случая, най-вече в ромския квартал Столипиново. 9-месечно бебе умря от тежкото протичане на заболяването, а останалите бяха признати в Инфекциозната клиника.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР