Случаите на варицела за изминалите 7 месеца са около четири

...
Случаите на варицела за изминалите 7 месеца са около четири
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: С четири и половина пъти повече са се увеличили случаите на варицела за изминалите 7 месеца

Случаите на варицела за миналите 7 месеца са към четири и половина пъти повече от случаите предходната година по това време. Това сподели проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравните въпроси в Столичната община, в изявление за " Добро утро, България " по Радио " Фокус ".

" Заболяването варицела е вирусна зараза, от която боледуват най-вече деца, които не са имунизирани. Тъй като ограниченията, които се взимаха поради коронавирусната пандемия, внезапно понижиха броя на случаите на варицела и с това се усили броя на децата и възрастните, които не са прекарали варицела. Именно за това от пролетта следим мощно увеличение на случаите на варицела. Случаите за миналите 7 месеца са към четири и половина пъти повече от случаите предходната година по това време. Тези неща се чакаха да станат. Затова още от 3 години непрекъснато дублирам, че би трябвало да се направи една стратегия на Министерството на здравеопазването родителите и майките на децата, които имат предпочитание да се имунизират за варицела, би трябвало да им се обезпечи и заплати от фондовете в нашата страна имунизацията. За страдание, това не стана и в този момент варицелата и имунизацията са в листата на целесъобразните имунизации ", изясни той.

По думите му варицелата е заболяване, което относително леко минава при дребните деца, само че при по-големите деца и изключително възрастните, които не са карали варицела, минава много тежко. Проф. Тодор Кантарджиев посъветва всички родители, чиито деца са се върнали от учебно заведение или от детско заведение с варицела, а не са карали болестта, да се свържат с лекаря, с цел да вземат превантивни ограничения.

" Заболяването минава на няколко прилива на обриви по кожата и лигавиците. Също по този начин вероятността да се развие вирусна варицелна пневмония или някакво друго засягане на вътрешните органи е много по-голямо. Именно по тази причина при възрастните се подхваща вероятната антивирусна терапия ", разясни той.

Проф. Кантарджиев още веднъж акцентира, че е значимо постоянно да се проветрява, да не се контактува с заболели, да се употребяват маски и да се дезинфекцират повърхностите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР