Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават. Много хора не

...
Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават. Много хора не
Коментари Харесай

Срещу 30 лв. отстраняват кърлежи в Спешното във Велико Търново СНИМКА

Случаите на ухапани от кърлежи се усилват. Много хора не знаят по какъв начин, а и не могат да сами да си извадят кърлежите и точно по тази причина се доверяват на здравно лице. Колко обаче коства отстраняването на кърлеж?

На Атанаска Бояджиева й се наложило да заплати 30 лв. за унищожаване на кърлеж.  " Процедурата " по страняване на кърлеж е осъществена в Центъра за незабавна здравна помощ във Велико Търново.

" В сезона на кърлежите, бълхите и други кръвопиещи гадини, да Ви предупредя: Носете си пари, когато отидете до Бърза помощ! ", написа дамата в обществената мрежа Facebook.

От обявата на Атанаска не излиза наяве дали тя е останала възмутена от цената на медициската услуга или просто информира консуматори във Facebook какъв брой в действителност струва изкореняването на кърлеж.

" Казах им, че съм здравно обезпечена, само че няма амнистия - плащаш! ", написа още дамата.

Бояджиева е снимала касовия бон, публикуван от Спешното. От него излиза наяве, че в цената влиза и слагане на ваксина срещу тетанус.

Публикацията на Атанаска провокира взрив от реакция в обществената мрежа. Много от потребителите са възмутени от обстоятелството, че " процедурата " коства 30 лв.. Кирил написа в мненията, че постоянно се е плащало, само че преди е било с 10 лв. по-евтино. Стефка Недева пък твърди, че няколко пъти са й вадили кърлеж и в никакъв случай не са й взимали пари.

" На мой сътрудник предходната година му вадиха кърлеж в незабавното и една стотинка не са му взели хората. Как при едни може, а при други не. Големи циркове в тази страна ", коментира Веселин Ганчев.

Теодора Ангелова пък шашна всички с изказванието си, че в Горна Оряховица имало заповед да не се вадят кърлежи. Заповедта била издадена от шефа на ДКЦ в Спешния кабинет.

" Днес се наложи да отидем до там за вадене на кърлеж и по този начин ни обясниха, а и заповедта е поставена на видно място ", написа още Теодора.

Правим значимото конкретизиране, че ваденето на кърлеж не е незабавен случай. Болниците не получават възнаграждение за тази активност от Министерство на здравеопазването и НЗОК и тя не може да се извърши гратис за пациента. Във ВМА в София екстирпацията на кърлеж е 20 лв., а в  " Пирогов " цената варира – сред 35 и 50 лева

Според настоящата нормативна уредба, в случай че се сблъска с подобен проблем, човек би трябвало да потърси своя персонален доктор или различен общопрактикуващ доктор, в случай че е отвън обитаемото си място. В подобен случай дължи само потребителска такса, а в случай че е освободен от нея не заплаща нищо.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР