Случаите на пациенти, на които се поставят клапи могат да

...
Случаите на пациенти, на които се поставят клапи могат да
Коментари Харесай

Начева: Случаите на пациенти, на които се поставят клапи могат да бъдат проверени

Случаите на пациенти, на които се слагат клапи могат да бъдат тествани. Това съобщи Жени Начева заместник-министър на опазването на здравето, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Това произведение (клапа) се извършва в три държавни и една частна болница. Случаите на пациенти, на които се слагат клапи могат да бъдат тествани и за всеки един случай при съществуване на проблем дали НЗОК или Министерство на здравеопазването с нашите контролни органи могат да създадат съответните разбори и инспекции, и да бъдат взети ограничения при положение, че от пациента е поискано доплащане за това съответно здравно произведение. Ние считаме, че е изцяло реалистично производителите или вносителите на този вид медицински произведения да понижат цените. Разчетите са направени по този начин, че това понижение на цените да не е за сметка на пациентите, а на фирмите-доставчици “, сподели Начева.

„ По отношение на съответния случай за пациентката НЗОК ще направи съответната инспекция. Резултатите от нея ще бъдат оповестени. Това, което имаме като предварителна информация от шефа на лечебното заведение е, че пациентката е умряла заради тежко здравословно положение, нямащо отношение към слагането на клапа “, съобщи зам.-министърът.

„ Всяка година се договарят спецификации за медицинските произведения. Разговорите за новата спецификация ще бъдат оповестени септември. Няма съответен правилник за медицинските произведения, по този начин както при лекарствените артикули. В хода на диалозите с компаниите и при подготовката на спецификацията за медицинските произведения, където считаме да въведем по-регламентиран метод за установяване и договаряне на цени в границите на новия модел, който министъра на опазването на здравето ще предложи “, уточни Начева.

„ Дотогава сме взели поради с изключение на диалозите със съответните компании и най-ниски цени, установени в редица европейски страни или от търгове, извършени в съответни лечебни заведения за болнична помощ. Това съответно произведение се слага в 4 лечебни заведения и случаите могат да бъдат тествани, установени и всеки пациент, който има проблем с това здравно произведение, апелирам да се обърне към контролните органи, в случай че някой изиска доплащане “, сподели още тя. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР