Случаите на морбили у нас са вече 463. Заради увеличаване

...
Случаите на морбили у нас са вече 463. Заради увеличаване
Коментари Харесай

Случаите на морбили у нас са вече 463, сформираха съвет за контрол на болестта

Случаите на морбили у нас са към този момент 463. Заради увеличение на инфектираните е образуван Национален координационен съвет за надзор на заболяването, заяви от здравното министерство.
 460 са към този момент случаите на морбили у нас  Случаите на морбили по света са се утроили за година  Над 2000 инфектирани с морбили в Украйна за седмица, болните са към този момент над 35 000
Съветът е образуван със заповед на здравния министър. Съветът ще подкрепя реализирането на дейностите по ограничение на разпространяването на болестта. Също по този начин ще извършва действия, свързани с анализирането и контрола на подхванатите ограничения, прецизираха от ведомството. 

На територията на София-област има 165 случая на морбили; Благоевград - 136; София-град - 134; Пазарджик и Перник - по 6; Бургас - 5; Велико Търново и Кюстендил - по 4; Ловеч, Монтана и Пловдив - по един. През последната - 16-та седмица на 2019 година най-вече случаи са били обявени от София-град - 30, от София-област - 16 случая и от Благоевград - 12.

Заразените с морбили под 1-годишна възраст са 81, във възрастовата група 1-4 година са 153; във възрастовата група 5-9 година са 110; във възрастовата група 10-14 година са 17; във възрастовата група 15-19 година са 17, допълниха още от пресслужбата. Петнайсет са болните от морбили във възрастовата група 20-24 година, 22 са във възрастовата група 25-29 г.; 7 са във възрастовата група 30-34 г.; 20 са във възрастовата група 35-39 година и 21 са над 40 г-годишна възраст, показаха от министерството.

Деветдесет и едно от инфектираните деца са под 13-месечна възраст, при които не е била осъществена имунизация поради недостигната ваксинална възраст, според Имунизационния календар.

Регистрирани са случаи на болен личен състав в лечебни заведения за болнична помощ заради сбъднат контакт с заболели от морбили при осъществяване на професионалните си отговорности.

От Министерство на здравеопазването са дадени инструкции до районните здравни инспекции медицинският личен състав в лечебните заведения, обслужващ болни от морбили, да е с данни за протективен имунитет против болестта. Тези от тях, които са неимунни към вируса на морбили, да се ваксинират с трикомпонентна ваксина против морбили, паротит и рубеола. Дадени са инструкции и за прецизно използване и съблюдаване на противоепидемичните ограничения за недопускане на вътреболнично разпространяване на морбили.

За усилване на контрола е разпоредено на общопрактикуващите лекари да извършат обзор на пациентските листи за неимунизирани деца и за предпочитано обгръщане на всички подлежащи през годината и на необхванати деца.

По отношение на имунизационния статус на деца от най-засегнатите региони на страната е разпоредено провеждането на серопревалентно изследване за съществуването на предпазен имунитет против морбили, паротит и рубеола, като резултатите от него ще покажат дали децата са действително ваксинирани.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

От Министерство на здравеопазването приканват всички родителите да ревизират имунизационния статус на децата си за морбили и при определяне на пропуск или при подозрение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си доктор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР