Случаите на лаймска болест в страната са се увеличили два

...
Случаите на лаймска болест в страната са се увеличили два
Коментари Харесай

Бум на болните от лаймска болест у нас

Случаите на лаймска болест в страната са се нараснали два пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, оповестява БНР, като се базира на основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Причината - влажното време и продължителните превалявания.

" Случаите на лаймска болест все още към този момент са 180. Изпратихме едни напомнителни писма на всички общини, че би трябвало да подхващат своевременни ограничения за обработки на площите посредством препарати, дезинфекции, декаризация, окосяване изключително на площите в обитаеми места – огромни паркове, дворове на учебни заведения, градини. Впечатлението ми е, че огромна част от общините се оправиха добре. За страдание обаче има и такива, които къде заради финансови аргументи, къде заради организационни или не го вършат, или се забавиха и там, несъмнено, резултати са по-лоши ", сподели доктор Кунчев.

Какво е Лаймска болест

Лаймската болест представлява бактериално инфекциозно заболяване, което се популяризира след захапване от кърлеж. Кърлежи заразяват както хора, по този начин и животни със спирохета – бактерия, построена от спирална клетка. Лаймската болест има сезонен характер, тъй като случаите на болест с нея се усилват внезапно през лятото и есента, съвпадайки с интензивността на кърлежите. Болестта протича в няколко етапи на развиване и може да аргументи увреждания по ставите, кожата, сърцето и нервната система.

Спирохетата - извършител на Лаймската болест има комплициран цикъл на живот, а част от него протича в храносмилателната система на кърлежите и някои бозайници. Човекът не е част от този витален цикъл на спирохетата, само че може да се болести посредством захапване със инфектиран кърлеж. Засегнатите кърлежи предават инфекцията между тях, образувайки цели огнища на инфекцията. Инкубационният интервал на заболяването е от три дни до един месец. Болен човек от Лаймска болест не може да болести други човек, тъй като болестта се предава единствено посредством захапване от инфектиран кърлеж. Лаймската болест може да засегне както мъже, по този начин и жени.

Симптоми при Лаймската болест

Лаймската болест протича в три стадия. Всеки един стадий визира разнообразни елементи и органи на тялото, което провокира и проявата на различни симптоми. Преминаването на болестта от един стадий в различен може да протече гладко, само че в някои случаи се демонстрират признаци, присъщи за няколко стадия по едно и също време.

Първи стадий – допустимо е да протече без никакви недоволства и да не провокира подозрения у индивида. След няколко дни или месец се демонстрират първите признаци. Това са повишение на температурата, болки в мускулите и ставите, обща отпадналост, главоболие, отичане на лимфни възли. Най-характерната демонстрация в този стадий е кожни обриви. На мястото, където кърлежът е ухапал човек се образува алено леке, което пораства с всеки минал ден и се трансформира в червен пръстен с овална форма. Пръстенът може да има друга величина, не предизвиква сърбеж или болка.

Втори стадий – през тази фаза на заболяването спирохеата минава в лимфните възли, а оттова – в кръвта. Следва разпространяването във всички органи. Най-често се засягат мозъкът, черният дроб, сърцето, нервната система, ставите. Засягането на мозъка причинява менингит, протичащ с болки и скованост във врата, главоболие, раздразнение от мощен звук и светлина, висока температура.

В половината от случаите на Лаймска болест се наблюдава парализа на лицевия нерв, което води до проблеми с мимиките, усложнен диалект и провисване на лицето в наранена страна. Продължаващото разпространяване на заболяването към сърцето предизвиква инфектиране на сърдечния мускул, което се показва с прескачания и прималявания, задух и дори загуба на схващане. Възпаляват се и ставите, подуват се, отичат и предизвикват болежка. В редки случаи се засягат черният дроб и очите.

Трети стадий – той настава след към три месеца до няколко години след инфектирането с заболяването. Възможно е болестта да се прояви непосредствено в този стадий или просто признаците на предходните два стадия да са протекли неусетно за човек. Третият стадий на Лаймската болест протича тежко – повреждат се ставите и основния мозък. Артритът става продължителен, паметта отслабва, появява се деменция. Болният се уморява елементарно, изпитва слабост в мускулите и има неприятна съгласуваност.

Диагностициране на Лаймска болест

Диагностицирането на заболяването включва обзор при доктор, осъществяване на проучвания и уточняване дали е имало захапване от кърлеж. Лекарят обръща особено внимание на кожния обрив по тялото, сковаността в някои елементи на тялото, подуването и болките. Правят се рутинни кръвни проучвания, серологични проучвания и проби, които потвърждават причинителя – взема се течност или късче тъкан и се изследват за съществуване на спирохета.

Лечение на Лаймска болест

Лаймската болест се лекува с антибиотици, които се дефинират на база стадий на заболяването и тежестта на породените увреждания. Лечението се организира в домашни условия, като се изключи тези случаи, при които са повредени тежко сърцето, нервната система и ставите. Първият стадий на заболяването се лекува с антибиотик, одобряван за към месец. През идващите две етапи на инфекцията се употребяват венозни антибиотици. Ставните болки се успокояват с болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства.

Правилното осъществяване на лекуването в ранния стадий на заболяването подсигурява бързото изцеление и неналичието на затруднения. При заболели в по-напредналите стадии също може да се реализира доста усъвършенстване, само че единствено в случай че диагнозата е сложена скоро след проявата на по-тежките признаци. При напреднала зараза уврежданията на органите могат да останат непрекъснати или да се излекуват доста мъчно и постепенно.

Предпазване от Лаймска болест

Най-сигурният метод за предотвратяване от заболяването е предпазването от ухапвания на кърлежи. Трябва да се подхващат някои ограничения, когато се посещават горски и тревисти региони. Хубаво е облеклото да покрива по-голямата част от тялото, а цветовете на облеклата да бъдат ярки и светли, тъй като по-лесно ще се открият кърлежите. Може да се използват препарати, отблъскващи кърлежи и инсекти.

След пребиваването в сходни местности би трябвало да се направи щателна инспекция на тялото. Заразяването с Лаймска болест става за интервал не по-малко от 24 часа, по тази причина навременното разкриване на кърлежа доста понижава риска. В случай на намиране на кърлеж по тялото незабавно би трябвало да се посети доктор. Кърлежите обичат топли и влажни места, по тази причина би трябвало да се диря към подмишниците и слабините, под гърдите, по врата и в скалпа.

Статията има осведомителен темперамент и не замества консултацията с доктор!

 

ezine.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР