Случаите на коронавирусна инфекция в Източна Европа надхвърлиха 20 милиона,

...
Случаите на коронавирусна инфекция в Източна Европа надхвърлиха 20 милиона,
Коментари Харесай

Случаите на COVID-19 в Източна Европа са надхвърлили 20 милиона

Случаите на коронавирусна зараза в Източна Европа надвишиха 20 милиона, заяви Ройтерс, като цитира свои калкулации.

Регионът се бори с най-тежкия гърмеж на болестта от началото на коронавирусната пандемия, а имунизацията изостава, отбелязва организацията. Източноевропейските страни са с едни от ниските равнища на имунизирани против COVID-19 на континента - по-малко от половината от тяхното население е с сложена една доза.

С най-хубави индикатори в тази част от света е Унгария, 62 % от чиито поданици са най-малко с една игла. На другия полюс е Украйна, където този дял е едвам 19 на 100, сочат данни на уеб страницата " Нашият свят в данни " (Our World in Data).

Новозаразените в района устойчиво се усилват и към този момент са приблизително по 83 700 дневно - най-високото ниво от ноември предходната година, по информация на Ройтерс от петък. Макар че в Източна Европа живее единствено 4 % от популацията на света, на нея се падат към 20 на 100 от новите случаи, за които се оповестява в световен мащаб.

Според разбора на Ройтерс три от петте страни в света, които оповестяват за най-вече смъртни случаи от COVID-19, са в Източна Европа. Това са Русия, Украйна и Румъния.

В четвъртък шефът на СЗО за изключителните обстановки Майк Райън свърза повишението на броя на инфектираните с отменянето на рестриктивните мерки и увеличението на срещите на закрито на фона на наближаването на зимата.

Броят на инфектираните пораства, а доста хора в Източна Европа са разкъсвани сред откритото занемаряване на ограниченията и съжалението, че не са се ваксинирали, отбелязва Ройтерс. Агенцията показва, че в столицата София и други български градове тази седмица е имало митинги против влязлото в действие в четвъртък предписание, ограничаващо достъпа до редица публични места на закрито единствено за хора, притежаващи здравен документ.

Повече от 40 % от новите случаи в Източна Европа са в Русия, където на всеки пет минути 120 души дават позитивна проба за ковид. Здравната система работи под огромно напрежение, сподели в сряда отрасловият министър Михаил Мурашко. Около 36 на 100 от популацията на Русия е с сложена най-малко една доза ваксина.

Словакия е с един от ниските индикатори за дял имунизирани в Европейския съюз - малко над половината от пълнолетното население от 5,5 милиона е със приключен имунизационен цикъл.

В Румъния лечебните заведения са на ръба, в цялата страна няма свободни кревати в интензивните отделения. Във вторник румънските управляващи оповестиха за рекорден брой нови инфектирани и умряли. Коронавирусът предизвиква гибелта приблизително на един човек на всеки пет минути в страната, където малко хора са имунизирани, отбелязва Ройтерс.
Украйна за втори следващ ден регистрира в петък оптимален брой нови инфектирани и умряли.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР