Случаите на изоставени деца в България само за миналата година

...
Случаите на изоставени деца в България само за миналата година
Коментари Харесай

Над 1000 деца са изоставени у нас през 2018 г.

Случаите на изоставени деца в България единствено за предходната година са повече от 1000. Това съобщи пред bTV общественият министър Бисер Петков във връзка случая с изоставеното бебе в столичния квартал " Люлин ".

По думи на министъра реакцията на отдел " Закрила на детето " е била съответна и навременна, защото още същата нощ бебето е било настанено в дома за медико-социални грижи " Свети Иван Рилски ".

Той изясни, че от тук нататък дейностите на обществените служащи ще бъдат за връщане на детето в кръга на фамилията му.

Политиката по протекция на детето се базира на разбирането, че фамилията е най-хубавата среда за израстване на детето, безапелационен бе Петков.

Той посочи, че за 2018 година в над 1700 случая обществените служащите са предотвратили изоставянето на деца. Социалният министър разясни, че изоставените през предходната година 1000 деца са в общата численост на над 3300 деца, за които са били наложени ограничения, свързани с извеждане от биологичното им семейство заради съществуването на разнообразни опасности. Той акцентира, че основанията за отнемането от родителите им са написани в Закона за протекция на детето и при тях няма смяна от приемането на закона през 2009 година

Такава мярка наложително предстои на правосъден надзор - откакто по административен ред е реагирано, съдът взема решение, изясни общественият министър. По негови думи за предходната година единствено в 51 от случаите исковете на дирекциите за обществено подкрепяне за извеждане на децата от фамилиите им не са били доказани от съда.

Петков уточни, че има разнообразни ограничения във връзка с тези деца - настаняване при близки родственици, в приемни фамилии, настаняване от резидентен вид или най-крайната мярка - настаняване в институция.

По мотив суматохата в няколко учебни заведения в Сливен и други градове, че обществени лишават деца, министърът съобщи, че това е резултат от ескалацията поради несъществуващата по негови думи Стратегия за детето.

Координиращите дейности за грижа за децата бяха показани като подъл проект за лишаване на тези деца от родителите им, изясни той. Според него точно в просветителните институции децата би трябвало да се усещат най-сигурни.

Той още веднъж акцентира, че макар че Стратегията за детето е документ, който според закона би трябвало да има, заради острата социална опозиция такава все още няма и въобще не се работи по нея.

Според него по-важната задача е да се води диалог по какъв начин да се усъвършенства системата за протекция на детето, която е нужна, само че по негови думи се вършат доста опити да бъде разрушена. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР