Случаите на дребна шарка са се увеличили експоненциално в Европа

...
Случаите на дребна шарка са се увеличили експоненциално в Европа
Коментари Харесай

Бум на дребна шарка в Европа

Случаите на дребна шарка са се нараснали експоненциално в Европа през последната година , като огромни огнища засягат една на всеки четири страни. Това предизвестяват от Световната здравна организация (СЗО), която е разтревожена от ниските равнища на имунизация против заболяването.

От СЗО подчертаха, че е имало 400 % нарастване на заболелите в Европа от дребна шарка през 2017 година, като става въпрос за 21 хиляди случая и 35 жертви . През 2016 година са регистрирани рекордно малко случаи, когато е имало единствено 5 273 болни в Европа.

 Увеличават се болните от шарка
Увеличават се болните от шарка

Не може да се приказва за взрив

" Всеки нов човек, обиден от дребна шарка в Европа, ни припомня, че неимунизираните деца и възрастни , без значение от това къде живеят, остават под риск да се заразят и да разпространят заболяването на други хора, които може да не могат да се имунизират ", посочи шефът на СЗО за Европа доктор Сузана Якаб.

" Над 20 хиляди болни от дребна шарка и 35 живота, изгубени единствено през 2017 година, са покруса, която просто не можем да приемем ", разяснява тя.

Дребната шарка може да убива или да предизвиква дълготрайни увреждания . Едно на всеки хиляда наранени деца развива енцефалит , от който се подува мозъкът и може да докара до глухота и усложнения с ученето .

От СЗО прецизират, че през предходната година е имало огромни огнища на дребна шарка в 15 от 53 страни в Европа. Румъния е била най-тежко наранена с 5 562 случая, следвана от Италия с 5 006 и Украйна с 4 767. В България са регистрирани 167 случая през 2017 година

Във всички тези страни са се следили редица проблеми по отношение на имунизацията през последните години.

 Дребната шарка ликвидирана в Северна, Централна и Южна Америка, разгласи СЗО
Дребната шарка ликвидирана в Северна, Централна и Южна Америка, разгласи СЗО

Ендемичното предаване на дребна шарка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР