Случаите на COVID-19 у нас са вече 498. Това съобщи

...
Случаите на COVID-19 у нас са вече 498. Това съобщи
Коментари Харесай

498 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, 34-ма са излекувани

Случаите на COVID-19 у нас са към този момент 498. Това заяви на постоянния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

21 нови случая на ковид за последното денонощие. В болница са настанени 173 души, изследвани са над 350. В София са признати 97 души, от тях 17 са интензивни, в Пловдив признатите са 14, три са интензивни. Има първи случай във Враца, инфектираният там е мъж на 57 години. 

Към момента има 34 излекувани. 23-ма от инфектираните лица са медицински личен състав. 

" В София има 8 случая, в Бургас – 2. Единият е мъж е на 34 години от Несебър, който се е завърнал от Банско на 1 април и една жена на 33 година в Бургас. В Пазарджик има 2 случая – на 71 и 43 година с двустранна пневмония и диабет. В Добрич има бебе на 1 годинка с ларингит. Доказано е, че родителите са с ковид. Пробите на детето също са позитивни. Стабилно е положението на 4-годишното дете от Велико Търново, което е настанено в болница в София ", заяви още Мутафчийски.

„ Мъж на 49 година е признат в София в 16.30 през вчерашния ден, интубиран е, със сърдечна непълнота и е умрял в 21 ч. Очаква се доказателство за него другояче по клинични и параклинични белези е силносуспектен за COVID-19 ”, сподели още той. Мутафчийски удостовери, че в Костинброд има доказани 5 случая на болестта.

Относно депутата от Движение за права и свободи Хасан Адемов, който е инфектиран с ковид, щабът посочи, че той е правил подаяние в една от областите на болестта.

Другият инфектиран депутат - доктор Даниела Дариткова от ГЕРБ, е преглеждала едни от първите потвърдени пациенти в Смолян. Най-вероятно по този начин е станало заразяването, макар всички защитни ограничения, изясни проф. доктор Мутафчийски и акцентира, че работата на медицинските лица е извънредно рискова.

По въпроса за имунизациите, проф. Тодор Кантарджиев изясни, че СЗО е излязла с рекомендация на този стадий да се забавят плануваните имунизации на деца. 

„ Прогнозите за позитивен аспект на ковид до момента не са се оправдали. Оправдаха се единствено мрачните прогнози. Ние сега се катерим постепенно, нямаме напредък в смъртността. Намираме се към момента на път към качването, по никакъв метод не може да се приказва, че сме преодоляли някаква заплаха. Това са наивни и безотговорни разсъждения ”, изясни началникът на щаба.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР