Случаите на болни от коронавирус в глобален мащаб за едно

...
Случаите на болни от коронавирус в глобален мащаб за едно
Коментари Харесай

Коронавирус: Забраните за пътуване в цял свят стават все по-сериозни, болните се увеличават

Случаите на заболели от ковид в световен мащаб за едно денонощие се усилиха двойно по отношение на предходното денонощие т.е. за последните 24 часа разболелите се в целия свят са над 7000 души. Общо болните са повече от 126 100 души, за оздравели се смятат над 68 000 души, а смъртните случаи са 4630 според данните на университета „ Джонс Хопкинс ”.
Най-голям „ принос ” към новата картина наподобява има Италия – с към 2400 нови заболели, като на Апенините разболелите се са 12 462. За оздравели там се смятат 1045 души, смъртните случаи са 827. А междинната възраст на умрелите от заболяването е 81 години! Болни обаче има от всички възрастови групи, като последната огромна вест е позитивен тест на бранителя на италианския футболен първенец Ювентус Даниеле Ругани. А Италия разгласи и нови ограничения – затваря всички магазини и заведения, без супермаркетите.
Подробна статистика, учредена на данни от „ Джонс Хопкинс ”, СЗО, Китайския народен център за надзор и предварителна защита на болест (КЦКПЗ), дава следната картина – 80% от инфектираните карат заболяването като че ли са заболели от грип. 13,8% обаче би трябвало да бъдат приети в болница, а 4,7% от случаите стават сериозни, като особено това е статистиката на КЦКПЗ, т.е. имат потребност от интензивна болнична помощ. В момента към 55% от разболелите се са оздравели. Отново съгласно данните на КЦКПЗ, 1 на всеки 6 души на възраст 80 и повече години, които са били контактни, се заразяват. При възрастова граница 70-79 години, към този момент става въпрос за 1 на 12 души, при 60 – 69 години е към този момент 1 на 27, при 50 – 59 е 1 на 76, при 40 – 49 години става 1 на 250, при възраст 10 – 39 години се разболява 1 на 500 души, а най-малките съвсем не са наранени.
Европа
Извън Италия, към този момент най-сериозно е ситуацията във Франция и в Испания. Според „ Джонс Хопкинс ”, доказаните случаи във Франция са 2284, като за оздравели към момента се смятат единствено 12 души, а смъртните случаи са 48. В Испания случаите са 2277, като за оздравели се смятат 183 души, а смъртните случаи са към този момент 55. В страната има и скандал – че на 8 март двама депутати от крайнодясната партия Vox, които към този момент са били заболели, в това число генералният секретар на партията Хавиер Ортега, са отишли на проведен протест в Мадрид и са се ръкували всеобщо с хората. Партията към този момент се извини публично, че въобще е провела събитието. Припомняме, че Испания към този момент забрани всички директни полети до Италия.
В Германия болните са 1966, за оздравели се смятат 25 души, а умряли са трима. Във Англия случаите на заболели са съвсем 460, умрелите са към този момент 8, за оздравели се смятат 19.
Балканите и Източна Европа
Правителството на Словакия разгласи изключително състояние на територията на цялата страна, което влиза в действие в 7:00 часа българско време на 12 март, съобщи министър председателят Петер Пелегрини. До 11 март в Словакия са регистрирани 10 случая на заболяване с COVID-19.
В Гърция болните са към този момент 99, има и първи смъртен случай. Там затворени са всички образователни заведения за 2 седмици. На този стадий страната ни не е потърпевша толкоз, колкото останалите страни. Но, не би трябвало да си вършим илюзии, най-трудното следва. Това сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в обръщението си към нацията във връзка разпространяването на ковид. Той обърна особено внимание на държанието на църквата, която отхвърли да анулира събиранията си в храмовете. " Това, което е годно за останалите е годно и за църквата ", съобщи Мицотакис.
В Сърбия публично доказаните случаи бързо се усилиха – към този момент са 18 т.е. за през вчерашния ден, 11 март, има открити нови 6 случая единствено по здрач. Сръбските управляващи не разрешиха всеобщи събирания в затворени пространства, в това число манифестации преди парламентарните избори, планувани за 26 април. Всеки, приближаващ от Италия, Китай, Иран, Южна Корея и Швейцария, където публично болните са към 650, минава през медицински надзор. Президентът Александър Вучич прикани тези, които са посетили инфектирани райони или имат контакт с хора оттова, да се извърнат към доктор.
В Хърватия случаите са към този момент 19, в Албания станаха 15, като там има 1 смъртен случай. В Чехия са 94, в Полша са 31, в Унгария са 13, а в Кипър са 6, гласят данните на „ Джонс Хопкинс ”.
По света
Съединени американски щати забрани публично пътуванията до Европа за 30 дни, само че Англия не влиза включително. Американският президент Доналд Тръмп също по този начин съобщи, че ще инструктира Министерството на финансите да отсрочи заплащането на налози " за избрани лица и предприятия, които са негативно наранени " от епидемията, което съгласно него ще внесе повече от 200 милиарда $ ликвидност в американската стопанска система. Тръмп прикани Конгреса " да даде на американците неотложно данъчно облекчение на заплатите ", с цел да помогне за противопоставяне на въздействието на епидемията.
Президентът на Съединени американски щати разкритикува европейските държавни управления, че не са подхванали бързи дейности за ограничение на пътуванията от Китай, и разгласи, че от петък в среднощ всички пътувания от Европа - като се изключи Англия - ще бъдат спрени за един месец.
В Съединени американски щати болните са над 1300 съгласно „ Джонс Хопкинс ”, при 38 умряли и 8 считани за оздравели.
Още: " СЗО: Коронавирус към този момент е пандемия "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР