Случаи на продукти с близо и дори над 100% надценка

...
Случаи на продукти с близо и дори над 100% надценка
Коментари Харесай

Беше ясно: Двойно надути цени в хипермаркетите

Случаи на артикули с близо и даже над 100% надценка сред изкупната цена от производител и продажната в магазина не са изключение, а в противен случай - всеобщ проблем. Това съобщи пред Нова телевизия служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

" Масово попадаме на случаи от 90-95 и нагоре % надценка. Коментираме питателните артикули, тъй като те са акцентът на държавното управление ", съобщи той.

" Примерите са доста, при млечните артикули има доста. Не е казусът в един съответен образец, казусът е, че е доста всеобщо. Лошото в цялата система е, че в случай че купувате от мен, вие сте търговец, та купувате нещо за 100 лв., само че стартирате да издавате противоположни фактури за 20 и няколко лв. - тъй като отиват проценти за маркетинг, за логистика и така нататък Та в действителност не ми плащате 100 лв., а 77-78 лв.. Това отново е проблем, тъй като търговците споделят - ето, купил съм го за 100 лв., а го продавам за 130 - 30% надценка. Но в това време той го е купил за 77 лв. ", даде и образец по какъв начин се прикриват действителните покачвания от страна на търговците Стоянов.

За да бъде ефикасна битката против тези практики от значително значение е основаването на съответна законова база, непрекъснато да се актуализират регистрите посредством Наредбата за проследяемост.

" Тогава ще имаме информация за всички цени по веригата. И тогава ще предложим - когато най-сетне търговецът поставя 20-25% надценка, това да става без някакви отговорности за него, а ако желае по-висока надценка - няма проблем, само че тогава би трябвало да осведоми Комисията за отбрана на потребителите ", представи концепцията на страната министърът на стопанската система.

Не е изключено да става въпрос и за картел, като натоварените с инспекциите министри и организации още тази седмица ще дават събраните данни на Комисията за защита на конкуренцията, която да реши дали има учредения в тези подозрения.

" Правителството по никакъв метод не е във война с веригите, не ги сочим с пръст. Установили сме, че има проблем във веригата на доставки, цените се качват голословно, никой не може да изясни за какво толкоз се качват, а всеки сочи другия с пръст. Ние желаеме да изсветлим тази верига, да стане ясно кой какъв брой печели. А всеки може да печели колкото си желае ", акцентира още Никола Стоянов.

Министърът даде образци и с цени от чужбина - например олиото в Румъния започвало от цени от 2.50, млечните артикули у нас са измежду най-скъпите в Европа, а яйцата само в Австрия коствали повече. Има и забавни образци за българско сирене, което се продава в страни като Белгия на по-ниска цена, в сравнение с в България, макар разноските за логистика, които постоянно се акцентират като фактор от търговците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР