Случаи на продукти с близо и дори над 100% надценка

...
Случаи на продукти с близо и дори над 100% надценка
Коментари Харесай

Масово проверките на държавата установили двойно надути цени на храни


Случаи на артикули с близо и даже над 100% надценка сред изкупната цена от производител и продажната в магазина не са изключение, а в противен случай - всеобщ проблем. Това съобщи пред Нова телевизия служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

" Масово попадаме на случаи от 90-95 и нагоре % надценка. Коментираме питателните артикули, тъй като те са акцентът на държавното управление ", съобщи той.

" Примерите са доста, при млечните артикули има доста. Не е казусът в един съответен образец, казусът е, че е доста всеобщо. Лошото в цялата система е, че в случай че купувате от мен, вие сте търговец, та купувате нещо за 100 лв., само че стартирате да издавате противоположни фактури за 20 и няколко лв. - тъй като отиват проценти за маркетинг, за логистика и така нататък Та в действителност не ми плащате 100 лв., а 77-78 лв.. Това отново е проблем, тъй като търговците споделят - ето, купил съм го за 100 лв., а го продавам за 130 - 30% надценка. Но в това време той го е купил за 77 лв. ", даде и образец по какъв начин се прикриват действителните покачвания от страна на търговците Стоянов.
 Търговските вериги приканиха за успокоение за цената на храната
Търговските вериги приканиха за успокоение за цената на храната

Има основана работна група за цените на храните, само че съвещанията на работната група са нула

За да бъде ефикасна битката против тези практики от значително значение е основаването на съответна законова база, непрекъснато да се актуализират регистрите посредством Наредбата за проследяемост.

" Тогава ще имаме информация за всички цени по веригата. И тогава ще предложим - когато най-сетне търговецът поставя 20-25% надценка, това да става без някакви отговорности за него, а в случай че желае по-висока надценка - няма проблем, само че тогава би трябвало да осведоми Комисията за отбрана на потребителите ", показа концепцията на страната министърът на стопанската система.

Не е изключено да става въпрос и за картел, като натоварените с инспекциите министри и организации още тази седмица ще дават събраните данни на Комисията за защита на конкуренцията, която да реши дали има учредения в тези подозрения.
 Търговците ни лъжат с погрешна информация и промоции
Търговците ни лъжат с погрешна информация и промоции

КЗП ревизира огромните супермаркети

" Правителството по никакъв метод не е във война с веригите, не ги сочим с пръст. Установили сме, че има проблем във веригата на доставки, цените се качват голословно, никой не може да изясни за какво толкоз се качват, а всеки сочи другия с пръст. Ние желаеме да изсветлим тази верига, да стане ясно кой какъв брой печели. А всеки може да печели колкото си желае ", акцентира още Никола Стоянов.

Министърът даде образци и с цени от чужбина - да вземем за пример олиото в Румъния започвало от цени от 2.50, млечните артикули у нас са измежду най-скъпите в Европа, а яйцата само в Австрия коствали повече. Има и забавни образци за българско сирене, което се продава в страни като Белгия на по-ниска цена, в сравнение с в България, макар разноските за логистика, които постоянно се акцентират като фактор от търговците.
 Яйцата по Великден няма да нарастват
Яйцата по Великден няма да нарастват

Пазарът дефинира цената
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР