Слово на президента Румен Радев по повод 80 години от

...
Слово на президента Румен Радев по повод 80 години от
Коментари Харесай

Румен Радев: Антифашистът Вапцаров е мъченик на една праведна кауза /Аудио/

Слово на президента Румен Радев във връзка 80 години от разстрела на Никола Вапцаров, София, Мемориал „ Гарнизонно стрелбище “, 23.07.2022

Уважаема г-жо Вапцарова,

Уважаеми народни представители,

Дами и господа,

Събрали сме се да почетем поета и антифашиста Никола Вапцаров. А в негово лице и хилядите мъченици на една свята идея.

Поетът надживя всички опити на посредствеността да хвърли сянка върху неговия лиричен гений. Затова и стиховете му не остаряват, а думите му се гравират в паметта, до момента в който тези на неговите хулители обременяват единствено личната им съвест. Антифашистът Вапцаров е страдалец на една праведна идея, която в последните години новите ревизионисти се пробват да изтрият от нашата история. Затова са и вандалските похищения върху антифашистките монументи и насаждането на историческо незнание в обществото.

Днес, когато демократичните полезности са обект на всекидневни похищения, когато на всички места по света се надигат старите демони, е значимо да почетем тези, които не пожалиха сили в битката против фашизма с неговите закони за отбрана на нацията и страната, които умираха за свободата и мечтаеха за правдивост.

Жертва на тази битка паднаха даже дами, деца и хиляди хора с достолепие и идеали. А Никола Вапцаров е най-яркият знак на българската покруса да убиваме гения и да преследваме даже и паметта за него.

Но в тази борба на терора против идеала, на посредствеността против гения непроменяемо побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието.

Поклон пред почтените жертви и праведните борци против фашизма!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР