Словесните престрелки по оста ГЕРБ – Президент не спират. Последната

...
Словесните престрелки по оста ГЕРБ – Президент не спират. Последната
Коментари Харесай

Войната бушува: Радев и Цв. Цв. се захапаха до кръв отново!

Словесните престрелки по оста ГЕРБ – Президент не стопират. Последната е прясна – единствено за по-малко от 24 часа, Цветан Цветанов и Румен Радев премериха думи и насочиха рецензии.

Според Цветанов нищо в думите на президента не демонстрира, че той е обединител на нацията. "Това, което ми направи усещане е, че изобщо не се говореше за европредседателството, за целите, за Западните Балкани, за триумфите на страната ни по отношение на европейските фондове, които не престават да вземат решение доста от значимите, наболели проблеми на българското общество ", съобщи Цветанов.

Той прикани президента и опозицията да поддържат „ централния нападател Бойко Борисов ". „ Защото видяхме, че той може и знае по какъв начин да реализира съответните резултати в полза на страната ", сподели Цветанов, „ Фокус “.

Цветанов разяснява, че снощното изявление на Румен Радев за Българска национална телевизия „ нямаше безусловно нищо, което да демонстрира главното за президентската институция – обединяване на нацията и човек, който да въплъщава нацията като обединител ". „ Завист от това, което прави Борисов и това, че в действителност президентът не се усеща удобно и търси тенденциозен конфликт за всичко, което е приказвал през вчерашния ден в изявлението си. Наблюдавайте деликатно изявлението и ще видите, че няма изречение, в което да не търси институционален конфликт с Народното събрание. Това е неприемливо ".

В изявлението си пред Българска национална телевизия президентът Румен Радев разкритикува ръководещите - и във връзка с битката с корупцията, и за закона който те оферират, и за дейностите им по отношение на президентската институция.

"България през днешния ден е народна власт, всеки има право на глас и на мнение, различен е въпросът дали отстояваш мнението си, дали се бориш за правата си. Разочарованията обезсърчиха доста българи, по тази причина демокрацията у нас е в оттегляне. Така стартира президентът Румен Радев в изявление за „ Панорама " по Българска национална телевизия, помолен да направи равносметка на 28-годишния преход от 10 ноември 1989 година насам.

„ Антикорупционият закон на ГЕРБ ще прикрива закононарушения, той няма да хваща хора във властта, стана ясно от думите на президента Румен Радев пред „ Панорама ".

Президентът изясни, че този закон няма да преследва политиците, откакто излязат от властта, защото отпада задължението им да подават заявления за имуществото си и могат умерено да харчат откраднатото.

По думите на президента с предлагането на ръководещите да отпадне отминалостта за закононарушение по време на приватизацията в действителност те нанасят удар по личния си проектозакон за битка с корупцията. „ Ако фактически нарушителите на закона, както споделят те, са в настоящия парламент, тези хора са подавали неведнъж имуществени заявления досега и към тези заявления няма никакви искания ", уточни президентът.

„ Това значи, че законът, който оферират, не може да хваща такива хора, които сега са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили разпоредбите при приватизацията и сега са отвън властта. Защото по този закон и по това предложение напуснеш ли един път властта, към този момент не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля ", акцентира Румен Радев.

И анкетната комисия в Народно събрание се оказа основна. Радев сподели, че изрично против президентството се води война, в която са впрегнати институциите. „ Цяла парламентарна комисия бе използвана за очернянето на името ми. Но създателите на тази акция подценяват българските жители. Аз последвам кредото, с което влязох в политиката преди година - суверенитет, правда, правдивост, антикорупция - и благодаря на жителите за тяхното доверие към президентската институция ", сподели Радев.

Цветанов не му остана и задължен: „ Когато споделя, че ще се бори за истината, анкетната комисия, която беше за самолетите, беше тъкмо, с цел да излезе истината. Явно истината го заболя доста, тъй като лобистките ползи излязоха на напред във времето. Не бих упреквал никой, само че бяхме длъжни като народни представители да създадем анкетна комисия, която да покаже истината и несъстоятелната теза за това да отстраниш един от участниците ".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ изрази възмущението си, че президентът не приказва за европредседателството, а трябвало да бъде съпричастен.

„ И всички ние, политиците да поддържаме централния нападател сега – Бойко Борисов. Защото виждаме какво е признанието към премиера Борисов, неговата дейна роля в интернационален проект, което несъмнено легитимира доста по-добре страната ни в Европейски Съюз и отвън него “.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР