Словесната престрелка между президента и премиера отново се изостри -

...
Словесната престрелка между президента и премиера отново се изостри -
Коментари Харесай

Борисов отвърна на Радев: Най-сетне да си направи партия или да оглави БСП

Словесната престрелка сред президента и премиера още веднъж се изостри - откакто Румен Радев насочи остри рецензии против Бойко Борисов за позицията на кабинета в отбрана на Унгария и избора на Младен Маринов за вътрешен министър, последва внезапен отговор, написа m.dir.bg.

" Нямаме двояка позиция. В България това, което сме споделили, сме го потвърдили. Няма такава точка, нито в коридори, на никое място - да се разисква Унгария. Взетото на оперативно съвещание на Министерски съвет решение за Унгария няма правна стойност от позиция на правилника. Има морална стойност, че ние като кабинет сме го взели и стоим твърдо зад него. Само се демонстрира пръстче и незабавно се търси от президента по какъв начин да ни нападна, с цел да стане пред всички ясно, че има война. Няма, аз не желая да водя война с никого. Има толкоз по-сложни външни врагове. Сега Тереза Мей ни обясняваше за Скрипал, за химическите оръжия ", съобщи Борисов пред публицисти в Залцбург, където е на среща на водачите на Европейски Съюз и се прегърна другарски с унгарския министър председател Виктор Орбан.
 
По думите му В България се разиграва драма, която я няма в дневния ред на Европейския съвет - до този миг нито публично, нито импровизирано не е обсъждано налагането на наказания против Унгария. Той посочи, че вчерашното решение било държавното управление да стартира да създава тактика, " която България да има, в случай че, когато един ден се стигне до налагането на тази глоба ". В същото време акцентира, че Орбан би трябвало да направи някои отстъпки пред Европа.

" Кое е особеното от това, което сме споделили? Единствените, които сме изразили ясна позиция, сме ГЕРБ по отношение на Орбан и Унгария. Българска социалистическа партия пред Европейски Съюз не споделиха нищо, най-лесно е да се хвърли всичко върху нас. Това са голи приказки в лицето на Нинова и президента, а ние от ГЕРБ - имаме дейности ", добави той.

И упрекна Радев, че повтаря тези на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя съобщи, че Борисов прави двойна външна политика - една за пред българските жители и една за пред началниците на открито.

По думите на министър-председателя обаче позицията на ГЕРБ била ясна - нейните евродепутати гласоподаваха срещу наказания против Унгария,  докато в България Българска социалистическа партия говорела в поддръжка на Орбан, нейните представители в Еевропарламента дали своят вот против него.

Борисов разяснява и рецензиите на президента за Младен Маринов, Борисов. По-рано през днешния ден Радев съобщи:

" Парадоксално е, министър председателят маха министъра на вътрешните работи поради " мърлявата ", както той се изрази работа на полицията, а по закон тази работа се възнамерява, провежда, управлява и управлява от основния секретар на Министерство на вътрешните работи, който пък надлежно поради тази мърлява работа се предлага за министър ".

" Питам един държавен глава не би ли трябвало да е татко на всички партии, не би ли трябвало да е еднообразно далечен от всички партии, не би ли трябвало да е обединителят на нацията. Има право на своето мнение. Аз в случай че почна за Пламен Узунов или за неговите съветници какви чиновници са? Това оказва помощ ли на институциите? Това добре ли ще бъде за институциите?. Нима там при него няма един, който беше застанал с хитлеристки привет (Узунов - б.р.)? Отговорността се понася от тези, които са определени да ръководят. Президентът Радев най-накрая да си направи партията или да оглави Българска социалистическа партия, да излезе на избори, да си подреди министри и да ръководи. Като дойдат избори, ще изберат него, различен или трети и той ще назначи нужния министър. Ние по този начин сме решили в обединението, тези хора сме предложили и мисля, че се оправят добре. Ще се оправят и по-добре. Със сигурност може да има и по-добри кандидатури. Всеки ден ние биваме подлагани под рецензия. Не чухме нищо за Българска социалистическа партия, за " Ролс-Ройс " -ите ".

Пламен Узунов беше длъжностен вътрешен министър при започване на 2017 година, а по-късно стана консултант на президента Радев. Узунов беше назначен за началник на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив по време на мандата на Пламен Орешарски, а през 2015 година подаде оставка след скандал с прикриване на случай от полицията.

Междувременно Бойко Борисов разяснява, че в случай че Пламен Манолев, който беше номиниран първо за транспортен министър, му бил споделил по-рано за присъединяване си в злополука, е щял да заеме поста.

 



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР