Словенското правителство рискува да падне от власт заради подкрепата си

...
Словенското правителство рискува да падне от власт заради подкрепата си
Коментари Харесай

Словенското правителство рискува да падне от власт, след като подкрепи бежанец

Словенското държавно управление рискува да падне от власт поради поддръжката си за сирийски емигрант, който по европейските правила би трябвало да бъде депортиран в Хърватия.

Съдбата на Ахмад Шамия разпали политически скандал в дребната страна, откакто ръководещите либерали на премиера Миро Церар взеха 60-годишния мъж под своя протекция, написа EUObserver.

Шамия е дошъл в Словения през 2015 година, само че е влезнал в Европейския съюз през Хърватия. Според Дъблинските правила го заплашва депортация там.

Депутати Церар се базира на народен закон, който би дал на мъжа право на краткотрайно престояване поради напъните, които е положил да се интегрира в обществото. За двете години, които е прекарал там, Шамия е научил словенски и е взел участие в културни и филантропични планове, печелейки си уважението на общността.

Четирима депутати от демократични и леви партии одобриха случая му за своя идея и настояха той да получи правото да остане в Словения. Но държавното управление на Церар не реализира единодушие по проблема до петък, заповедта за депортация остана в действие, а сириецът влезе в болница поради нервозен срив.

Вчера консервативната съпротива (Словенската демократична партия) прикани за имипйчмънта на премиера, а центристите от Демократичната партия на пенсионерите (DeSUS) заплашиха да се отдръпват от ръководещата коалиция.

В момента Партията на модерния център на Церар ръководи дружно с DeSUS и социалдемократите. Вицепремиерът Карл Ерявец от DeSUS упрекна премиера, че злоупотребява със обстановката и че е нелегално депортацията да не бъде осъществена. " По-елегантната алтернатива " би била Шамия да бъде изпратена в Хърватия и да му разрешава да се върне в Словения с краткотраен паспорт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР