Словенското правителство реши да поиска от Европейската комисия помощ от

...
Словенското правителство реши да поиска от Европейската комисия помощ от
Коментари Харесай

Словения поиска помощ от Европейския фонд за солидарност след обилните порои

Словенското държавно управление реши да изиска от Европейската комисия помощ от Европейския фонд за взаимност, откакто значителни превалявания доведоха до големи наводнения в към две трети от страната, заяви словенската организация СТА.

Словенският министър председател Роберт Голоб разгласи през вчерашния ден, че вредите най-вероятно ще надвишават половин милиард евро, само че като се имат поради какъв брой тежко е наранена инфраструктурата, евентуално сумата ще бъде доста по-голяма.

Водите от наводненията започнаха да се отдръпват в северните словенски райони, наранени най-силно от пороите, почнали на 4 август. Сега най-голяма заплаха съставляват свлачищата, защото проливните дъждове, които не престават и през днешния ден, са наводнили почвата, а доста от засегнатите региони са планински, отбелязва организация СТА.

Заради заплаха от свлачище са евакуирани 110 души от региона на Корошка Бела и по поречието на река Межа покрай границата с Австрия, където спасителите също се бореха с последствията от наводнението, осведоми организация ДПА.

Тази нощ словенски избавителни екипи са оказали помощ на 186 места, като са изпомпвали вода и са евакуирали хора от застрашени здания. Отстранявали са паднали дървета, доставяли са храна и медикаменти.

В събота вечерта 500 поданици са евакуирани от село Долня Бистрица в източната част на страната, откакто река Мура проби предпазен насип.

Общо 85 нидерландски жители са били евакуирани от наводнените региони и е трябвало да бъдат превозени с рейс до Нидерландия през днешния ден, заяви нидерландската новинарска организация АНП. Членовете на групата са невредими, само че колите им имат съществени вреди от бурята или са пометени от тиня.

Според Министерството на външните работи на Нидерландия петима нидерландци, изчезнали в събота, са в сигурност. Баща и наследник на 50 и 20 години обаче починаха по време на стихия при неизяснени условия по предварителна информация.

Тялото на словенка бе открито в наводнен регион в петък, а през вчерашния ден край пълноводната река Сава бе намерено тялото на мъж.

Много хора в засегнатите от наводненията региони остават във краткотрайни убежища, до момента в който рецесията отмине.

Нивото на река Мура остава високо, само че устойчиво. Нивото на река Сава, най-голямата река в Словения, спада.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР