Словенският премиер Миро Церар подаде оставка късно снощи, предаде Ройтерс.

...
Словенският премиер Миро Церар подаде оставка късно снощи, предаде Ройтерс.
Коментари Харесай

Премиерът на Словения подаде оставка заради спорен железопътен проект

Словенският министър председател Миро Церар подаде оставка късно нощес, съобщи " Ройтерс ". Това се случи няколко часа, откакто Върховният съд на страната анулира резултатите от творби през септември референдум, с който беше утвърден железопътен план на стойност 1 милиард евро.

Той беше най-голямата капиталова стратегия на лявоцентристкото държавно управление. Според съда държавното управление не е работило независимо, като е харчило обществени средства при пропагандата в поддръжка на плана, който Церар се надяваше да стартира преди този момент лято.

Решението идва три месеца преди общите избори в страната, които се чакат през юни. Не е ясно дали оставката на Церар ще докара до изтеглянето им за по-ранен период.

Според социологически изследвания ляовцентристката ръководена от Церар Партия на модерния център изостава зад три други партии, като водеща е лявоцентристката Листа на Мариян Шарец, която до момента не е била в Народното събрание, следвана от опозиционната дясноцентристка Словенска демократическа партия.

" (Железопътният проект) получи нов удар от страна на тези, които желаят да спрат позитивното развиване на Словения. Не желая да съм част от тези истории ", сподели Церар.

" Сили от предишното не ни разрешават да работим за бъдещите генерации ", съобщи той на конференция, добавяйки, че това е била последната капка и връща властта в ръцете на народа. Церар ще остане на поста до съставянето на ново държавно управление.

По думите му съдружните сътрудници отдавна се пробват да подкопават планове. Той обаче не назова съответни партии или стратегии. Управляващата коалиция, която пое властта през септември 2014 година, включва Партия на модерния център, социалдемократите и Демократичната партия на пенсионерите (ДеСУС).

По-рано в сряда учители организираха втората си еднодневна стачка с претенции за по-високи заплати. Служителите в други обществени браншове също упорстват за доста повдигане на възнагражденията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР