Словенските депутати обсъдиха в сряда дали да задвижат процедура за

...
Словенските депутати обсъдиха в сряда дали да задвижат процедура за
Коментари Харесай

Опозицията в Словения иска да свали премиера

Словенските депутати разискаха в сряда дали да задвижат процедура за гласоподаване на съмнение на консервативния министър председател Янез Янша, заяви Агенция Франс Прес.
Това се случва месец преди дребната страна да поеме ротационното председателство на Европейски Съюз.
 Словения маха инспекциите по границата с Италия и Австрия Словения маха инспекциите по границата с Италия и Австрия
Словения приключва граничните инспекции към прилежащите Италия и Австрия, само че ги резервира по границата с Унгария, съобщи организация БНР. Авс...
За да успее гласуването, което се чака по-късно в сряда, би трябвало да бъде подкрепено от минимум 46 депутати в 90-местния парламент – сюжет, който съгласно анализаторите е малко евентуален.
Ако успее, евентуално ще се стигне до и предварителни избори.
Четири лявоцентристки опозиционни партии подадоха настояването през април, обвинявайки Янша в неприятно ръководство на коронавирусната рецесия, като да вземем за пример, че не е придобил спомагателни дози ваксини.
Те също го упрекват в нарушение на свободата на пресата - офанзива на сериозни медии и прекъсване на финансирането на единствената осведомителна организация в страната СТА.
" Премиерът работи по случаен, властнически, нездравословен и рисков метод. Той се подиграва на демокрацията и се подиграва на личната си страна и жителите ", съобщи депутатът от опозицията Яни Модерндорфер пред Народното събрание.
 Словения желае да употребява Спутник V, чака утвърждение от EMA Словения желае да употребява Спутник V, чака утвърждение от EMA
Словения включи съветската ваксина " Спутник V "  в листата си с претенденти за имунизационната акция против COVID-19 и чака утвърждение...
Янша, който не участва при започване на дебата за импийчмънт, отхвърли предлагането като " презрян ход на привилегированите,
Страната, която е с население от 2 милиона души, страда от релативно висок дял от смъртни случаи от пандемията спрямо други страни от Европейски Съюз. Поради това рейтингите на публичното утвърждение на премиера спаднаха до най-ниската си точка, откогато той встъпи в служба през март 2020 година след оставката на предшественика си.
В момента дясноцентристката коалиция на Янша управлява 45 места в 90-местния парламент, като няколко депутати напуснаха държавния лагер през последните месеци.
Фрагментираната лявоцентристка съпротива не съумя да одобри искане за съмнение против трикратния министър председател през февруари.
Словения поема ротационното председателство на Европейски Съюз през юли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР