Словения за пореден път препотвърди подкрепата си за приемането на

...
Словения за пореден път препотвърди подкрепата си за приемането на
Коментари Харесай

Словения иска България в Шенген

Словения за следващ път препотвърди поддръжката си за приемането на България и Румъния в Шенген.

Това се случи по време на визитата ва българския евродепутат Илхан Кючюк  Илхан Кючюк Илхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 година в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 година е в страната за присъединяване в 18-я стратегически конгрес, който тази година се организира под надпис " Солидарност за световното бъдеще ".

В рамките на визитата си в словенския град Блед водачът на европейските либерали организира двустранни срещи със словенския министър-председател Роберт Голоб и министъра на инфраструктурата Аленка Братушек.

Според словенския премиер членството на България и Румъния в Шенген ще укрепи Европейския съюз.

От своя страна, Кючюк уточни, че въпросите за ролята на солидарността и световната сигурност са тематики, които през днешния ден са в основата на разрешаването на провокациите, които стоят пред всички.

" Този конгрес е извънредно значим изключително в подтекста на войната в Украйна, продължаваща към този момент повече от година. От друга страна климатичните промени в световен мащаб, на чиито последици ставаме очевидци непрестанно - опустошителните трусове през февруари в Турция и огромните наводнения, които засегнаха Словения през август ", добави той.

По негови думи гарантирането на световната сигурност посредством взаимна работа, обезпечаването на достъп до храна и сила по целия свят, с фокус върху изменението на климата и споровете, е главен приоритет.

Кючюк бе безапелационен, че сегашната интернационална общественост страда от раздробеност и протекционизъм, а това пречи на ефикасното съдействие.

Той е на мнение, че Европа би трябвало да поеме отговорност за адаптирането към този многополюсен свят, с цел да улесни по-доброто световно ръководство и взаимното съдействие.

Припомняме, през декември предходната година членството на България в Шенген беше блокирано от Австрия и Нидерландия. Румъния бе спряна единствено от Австрия, а единомислещо от януари Хърватия стана пълновръстен член на зоната за свободно напредване.

Нидерландия изиска от българските управляващи да потвърдят, че се борят с корупцията и не са отказали от правосъдната промяна. Искания на Австрия изглеждаха надалеч по-трудно осъществими, като австрийският канцлер Карл Нехамер даже поиска изграждането на нова ограда по границата с Турция, което обаче бе отхвърлено от Европейската комисия.

Няколко дни след блокирането на българската кандидатура за Шенген президентът Румен Радев разяснява, че страната е поискала гаранции от сътрудниците в Европейски Съюз, че сигурно ще стане член на Шенген през 2023 година, като посоченият краен период за това беше октомври.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР