Словения за пореден път препотвърди подкрепата си за приемането на

...
Словения за пореден път препотвърди подкрепата си за приемането на
Коментари Харесай

Словения иска България в Шенген

Словения за следващ път препотвърди поддръжката си за приемането на България и Румъния в Шенген.

Това се случи по време на визитата ва българския евродепутат Илхан Кючюк в страната за присъединяване в 18-я стратегически конгрес, който тази година се организира под надпис " Солидарност за световното бъдеще ".

В рамките на визитата си в словенския град Блед водачът на европейските либерали организира двустранни срещи със словенския министър-председател Роберт Голоб и министъра на инфраструктурата Аленка Братушек.

Според словенския министър председател участието на България и Румъния в Шенген ще укрепи Европейския съюз.
 Предложение: Мини-Шенген сред България, Румъния и Гърция?
Предложение: Мини-Шенген сред България, Румъния и Гърция?

Румънски евродепутат желае трите страни да отстранен границите между тях

От своя страна, Кючюк уточни, че въпросите за ролята на солидарността и световната сигурност са тематики, които през днешния ден са в основата на разрешаването на провокациите, които стоят пред всички.

" Този конгрес е извънредно значим изключително в подтекста на войната в Украйна, продължаваща към този момент повече от година. От друга страна климатичните промени в световен мащаб, на чиито последици ставаме очевидци непрестанно - опустошителните трусове през февруари в Турция и през август ", добави той.

По негови думи гарантирането на световната сигурност посредством взаимна работа, обезпечаването на достъп до храна и сила по целия свят, с фокус върху изменението на климата и споровете, е главен приоритет.

Кючюк бе безапелационен, че сегашната интернационална общественост страда от раздробеност и протекционизъм, а това пречи на ефикасното съдействие.

Той е на мнение, че Европа би трябвало да поеме отговорност за адаптирането към този многополюсен свят , с цел да улесни по-доброто световно ръководство и взаимното съдействие.
 Кирил Петков: Имаме поддръжка в Европа, само че би трябвало да си свършим работата
Кирил Петков: Имаме поддръжка в Европа, само че би трябвало да си свършим работата

Можем да реализираме триумф по Шенген, написа съпредседателят на " Продължаваме промяната "

Припомняме, през декември предходната година участието на България в Шенген беше блокирано от Австрия и Нидерландия. Румъния бе спряна единствено от Австрия, а единомислещо от януари Хърватия стана пълновръстен член на зоната за свободно напредване.

Нидерландия изиска от българските управляващи да потвърдят, че се борят с корупцията и не са отказали от правосъдната промяна. Искания на Австрия изглеждаха надалеч по-трудно осъществими, като австрийският канцлер Карл Нехамер даже изиска което обаче бе отхвърлено от Европейската комисия.

Няколко дни след блокирането на българската кандидатура за Шенген президентът Румен Радев разяснява, че страната е поискала гаранции от сътрудниците в Европейски Съюз, че сигурно ще стане член на Шенген през 2023 година, като посоченият краен период за това беше октомври.
 Мария Габриел: Не се отдалечаваме от Шенген
Мария Габриел: Не се отдалечаваме от Шенген

Отново отхвърли Алексей Петров да има пръст във образуването на кабинета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР