Словения в качеството си на председател на Съвета на ЕС

...
Словения в качеството си на председател на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

Словенското европредседателство ще търси нормализация с Русия

Словения в качеството си на ръководител на Съвета на Европейски Съюз през втората половина на годината ще се застъпи за понижаване на напрежението в връзките на Брюксел с Москва и търсене на общото сред тях, съобщи през днешния ден в съветската столица словенският външен министър Анже Логар на конференция след среща с съветския си сътрудник Сергей Лавров, съобщи ТАСС.

Логар сподели, че е пристигнал в Москва във време на комплицирани връзки сред Русия и Европейски Съюз, като акцентира, че въпреки всичко Европейски Съюз и Русия " съставляват общо цивилизационно пространство ". Той сподели, че събитията от последните месеци са довели дипломатическите връзки сред Европейски Съюз и Русия на най-ниско ниво, само че Любляна поддържа открития и градивен разговор сред Русия и Европейски Съюз както по въпросите, по които мненията им се разграничават, по този начин и в областите, където съответстват.

Словенският министър изрази страдание за изгонването на дипломати от Русия и сподели, че с Лавров са разискали обстановката в Украйна и той е изразил угриженост от увеличението на съветското военно наличие на руско-украинската граница.

Сергей Лавров от своя страна съобщи, че Русия цени политическия разговор и градивните връзки със Словения, които не се подчиняват на конюнктурни съображения.

Що се отнася до Европейския съюз, Лавров съобщи, че Москва удостоверява готовността си за нормализиране на връзките " въз основата на еманципация и взаимно почитание и търсене на баланс на ползите, а не въз основата на едностранни дейности и предварителни условия ".

Лавров сподели, че на срещата с Логар е изразил угриженост от дейностите на Брюксел за сриване на всички механизми за съдействие с Русия, и изразил страдание, че позицията на Европейски Съюз се образува въз основа на " метода на агресивното русофобско малцинство ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР