Словения ще се откаже окончателно от употребата на въглища в

...
Словения ще се откаже окончателно от употребата на въглища в
Коментари Харесай

Словения спира употребата на въглища до 2033-а година

Словения ще се откаже дефинитивно от използването на въглища в електроцентралите до 2033 година, предава Bloomberg. По този метод страната ще стане следващата страна, която се ангажира да загърби изкопаемите твърди горива вечно и то в относително близко бъдеще.

Правителството на страната съобщи, че ще спре да употребява въглища за генериране на електрическа енергия до 2033 година като част от " справедливия преход " на своите въглищни райони, съгласно документи, оповестени в четвъртък и показани от локалните медии.

Планът на Словения е предхождан от решението на Чехия да приключи използването на въглища до същата година, макар че страната не се ангажира с твърда цел.

" С жалкият дял на слънчевата и вятърна сила от 2% в Словения, държавното управление незабавно би трябвало да употребява големия капацитет на страната за произвеждане на възобновима сила ", разяснява Зала Примч - деятел в Europe Beyond Coal, която приканва страните да преустановят използването въглища до 2030 година

Словения е генерирала 4363 гигаватчаса електрическа енергия от въглища през 2020 година, съгласно Международната организация по енергетика (МАЕ). Така делът ѝ остава зад този на хидроенергията и нуклеарната сила.

Най-голямата въглищна мина на Словения е въведена в употреба през 2015 година и е натрупала дълг от 438 милиона евро, съгласно финансов доклад от предишното лято.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР