Словения ще проведе предсрочни парламентарни избори на 3 юни, след

...
Словения ще проведе предсрочни парламентарни избори на 3 юни, след
Коментари Харесай

Словения отива на предсрочни избори на 3 юни

Словения ще организира предварителни парламентарни избори на 3 юни, откакто преди месец министър председателят Миро Церар подаде оставка поради провалянето на огромен инфраструктурен план, зад който стоеше държавното управление му. " Днес разпущам Народното събрание и дефинирам 3 юни като дата за предварителни избори ", съобщи на конференция в Любляна президентът Борут Пахор.

Причината е решение на Върховния съд, с който бе подредено повтаряне поради процедурни нарушавания на референдума от предходната година за ориста на план за създаване на жп линия с дължина 27 км, само че на стойност 1 милиарда евро поради комплицирания терен, през който минава.

Право на глас имат към 1.7 милиона словенци, които ще избират от претендентите на повече от 20 партии. За попадане в 90-местния парламент в Любляна би трябвало да бъде премината преграда от 4% от годните гласове.

Фаворит е представящата се за лявоцентристка " Листа на Мариан Шарец " (LMS) - партия на кмета на градчето Камник, учредена преди броени месеци. Той не е чужд на гласоподавателите, тъй като на президентските избори предходната година стигна до балотаж с помощта на популистките си обещания.

Според анализатори е мъчно да се планува резултатът, тъй като покрай LMS са социалдемократите (по-малката партия в ръководещата коалиция) и опозиционната дясноцентристка Словенска демократическа партия. " Очаквам спечелилият да образува съдружно държавно управление, само че е невероятно да кажа кой ще е той ", каяви пред " Ройтерс " Петер Анчич, политически анализатор и редактор в уеб страницата " Сплетни часопис ".

Очакванията за стопанската система за тази година са да нарасне с 5.1% от Брутният вътрешен продукт с помощта на експорт и вложения. Новото държавно управление ще би трябвало да замрази публимните разноски и да понижи публичния дълг, който се чака през 2018 година да намалее до към 70% от Брутният вътрешен продукт. Изискванията за страни от еврозоната, каквато е Словения, да поддържат оптимално 60% дял на дълга от Брутният вътрешен продукт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР