Словения подкрепи днес Хърватия за приемането ѝ в Шенген, а

...
Словения подкрепи днес Хърватия за приемането ѝ в Шенген, а
Коментари Харесай

Словения подкрепи Хърватия за влизане в Шенген, но въпросът за общите граници остава неясен

Словения поддържа през днешния ден Хърватия за приемането ѝ в Шенген, а по-рано приложи и декларация, в която съобщи, че границата сред двете страни е ясно избрана, само че Хърватия незабавно отговори, че границата занапред би трябвало да се дефинира, заяви уеб сайтът на хърватската национална телевизия ХРТ, заяви Българска телеграфна агенция.

Словения акцентира в декларацията, че поддържа влизането на Хърватия в Шенген и че сухопътната и морската граница сред двете страни е избрана с арбитражно решение на 29 юли 2017 година и това е окончателното и обвързващо решение.

Хърватия направи своя декларация в отговор на Словения, в която изяснява, че хърватският парламент е взел единомислещо решение на 29 юли 2015 година за отдръпване от арбитражната процедура, поради обилни нарушавания на арбитражното съглашение.

„ Общата сухопътна и морска граница сред Република Хърватия и Република Словения би трябвало занапред да се утвърди по кротичък път, в сходство с интернационалните закони “, се споделя в декларацията на Хърватия.

Хърватия остава отворена за продължение на двустранния разговор със Словения, се добавя в документа.

Хърватия и Словения спорят за границата си, откогато се отделиха от Югославия през 1991 година Въпросът бе предаден на интернационален трибунал, който през 2017 година дефинира границата, само че Хърватия отхвърли да одобри присъдата, тъй като счете, че процесът е бил злепоставен.

Предишно словенско държавно управление, на Мариан Шарец, което подаде оставка през март 2020 година, настояваше Хърватия да признае решението на Международния трибунал по териториалния спор сред двете страни. В противоположен случай словенските управляващи заплашваха да наложат несъгласие на решението за присъединението на Загреб към Шенгенската зона.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР