Словения официално получи статут на наблюдател в Съвета за сигурност

...
Словения официално получи статут на наблюдател в Съвета за сигурност
Коментари Харесай

Словения получи статут на наблюдател в Съвета за сигурност на ООН

Словения публично получи статут на наблюдаващ в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , откакто през юни бе определена за променлив член, съобщи организация СТА.

Словенските дипломати могат от през днешния ден да участват на съвещанията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации преди началото на мандата за променлив член на Словения, който ще трае от 1 януари 2024 година до 31 декември 2025 година

Словения няма да бъде представлявана в Съвета за сигурност от ръководителя на словенската задача към Организация на обединените нации Бощян Маловръх, а от специфичния делегат Самуел Жбогар, заяви словенската национална телевизия РТВ Сло.

„ Външният министър (Таня Файон) добре сподели, че Маловръх изигра своята роля по време на акцията, както и всички останали направихме, отпред с министърката. За работата на Съвета за сигурност би трябвало да се реши кой би могъл да съставлява Словения по най-хубавия метод, тъй че да се възползваме от този миг. За мен е чест, че държавното управление реши това да бъда аз “, разяснява Жбогар.

Маловръх остава на същата позиция и ще управлява словенската задача към Организация на обединените нации за представляване на Словения в Общото заседание и в Икономическия и обществен съвет на Организация на обединените нации, в който Словения получи място за интервала от 2023 – 2025 година

През юни Словения бе определена за променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации със 153 гласа „ за “ и 38 гласа „ срещу “. По време на мандата си страната ще работи по четири основни тематики: въздействието на климатичните промени върху сигурността; предотвратяването на спорове посредством ограничения за превантивна дипломация; дамите, мирът и сигурността; и отбраната на цивилни лица при въоръжени спорове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg