Словения има най-бедния президент в Европа. По отношение на средните

...
Словения има най-бедния президент в Европа. По отношение на средните
Коментари Харесай

Нова проучване: Президентът на България е най-богатият в Европа, на Словения - най-бедният

Словения има най-бедния президент в Европа. По отношение на междинните заплати, президентите на Украйна и Сърбия следват компактно като втори и трети най-бедни на континента. В цяла Европа държавните глави печелят 4,1 пъти повече от междинния приход и костват на данъкоплатците 49,62 евро на час.

 

Украйна има втория най-нископлатен президент в Европа в съпоставяне със междинните заплати в страната. Въз основа на публично известие на държавното управление, брутната годишна заплата на украинския президент през 2023 година е била единствено 8 134 евро. Това е най-ниското възнаграждение на всеки президент в Европа, което коства на украинските данъкоплатци единствено 4,26 евро на час преди удръжки, с цел да извършва всичките си отговорности като държавен глава. Настоящият Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Украйна също е най-ниският в Европа, оценен на 5245 евро за 2023 година Президентът печели единствено 70% над това.

Президентът на Сърбия е третият най-беден в Европа. С почасово заплащане от едвам 10,77 евро преди налози, президентът печели 20 564 евро на година. Това коства единствено 1,68 от междинната заплата в Сърбия, оценена на 12 258 евро. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Сърбия е осмият най-нисък в Европа (11 301 щатски долара).

 

Президентите на Литва и Черна гора получават под две междинни заплати за страните си, до момента в който тези в Хърватия и Молдова получават малко над това равнище. Финландия, Латвия и Босна и Херцеговина допълват топ 10 на най-бедните президенти в Европа. Финландия е единствената страна в класацията, чийто Брутният вътрешен продукт на глава от популацията (54 507 щатски долара) е много над междинното за Европа (34 710 щатски долара).

Най-богатите президенти в Европа живеят в България, Словакия и Ирландия, в случай че сравним формалните им приходи със междинните заплати.

Президентът на България е най-богатият в Европа по отношение на междинните приходи в страната. Местните медии в България пресмятат, че заплатата на президента е еквивалентна на 124 658 евро на година преди удръжки, в това число 1,6% надбавка за стаж. Това е 10,1 пъти повече от междинната заплата от 12 342 евро. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на България е 11-ият най-нисък в Европа, оценен на 16 087 щатски $ за 2023 година

 

Това демонстрира ново изследване на Slot.Day, което проучва междинните брутни заплати, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и приходите на президентите в 31 страни в Европа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР