Словения и Чехия обявиха, че започват програми, които целят да

...
Словения и Чехия обявиха, че започват програми, които целят да
Коментари Харесай

Словения и Чехия спират използването на въглища до 2033 г.

Словения и Чехия оповестиха, че стартират стратегии, които целят да спрат потреблението на въглища за произвеждане на електрическа енергия до края на 2033 година И двете страни обаче излизат отвън рамката, която Парижкото съглашение за изменението на климата наложи - въглища да не бъдат употребявани след 2030 година " С жалките 2% от електрическата енергия в Словения, която сега се създава от слънчева и вятърна сила, държавното управление незабавно би трябвало да употребява големия капацитет на страната за възобновима сила ", сподели Зала Примч, деятел от Europe Beyond Coal, която има за цел страните да прекрати използването въглища до 2030 година

Планът, който беше показан от словенското държавно управление, включва стратегическо развиване за двата словенски района, в които са съсредоточени електроцентралите, работещи на въглища - Савинско-Шалешки и област Засавье, оповестява SeeNews. Според направения проект двата района ще могат да се възползват от " Фонд за обективен преход " на Европейски Съюз, като сумата, която се чака да бъда дадена на Словения, възлиза на 248 млн. евро. През септември министърът на инфраструктурата Йерней Вртовец сподели, че държавното управление е подготвило тактика за обезпечаване на 5 хиляди работни места за хора, заети в електроцентрали, работещи с въглища, и във въглищната мина " Велене ".

В правенето на тактиката присъединяване са взели представители на всички страни, които ще бъдат наранени - синдикати, общини, публични и неофициални организации. Цялостна оценка на въздействията върху околната среда също попада в проекта. Държавната енергийна компания Holding Slovenske elektrane (HSE) приветства приемането на тактиката и преструктурирането на въглищните райони. От HSE също по този начин прибавиха, че ще има преструктуриране в двете най-големи централи на компанията - мината " Велене " и топлоелектрическата централа Šoštanj.

Šoštanj е най-голямата и най-новата функционираща енергийна централа в Словения. Тя беше отворена през 2015 година, като още тогава имаше опасения, че затварянето й може да бъде наложено още в първите години от живота й. " От първия ден беше изцяло ясно, че Šoštanj не е финансово жизнерадостен план и че словенските данъкоплатци ще бъдат оставени да платят цената. Отговорността за този неуспех принадлежи напълно на политиците, енергийните специалисти и вложителите, които подвигаха звук за този план за въглища, както и на Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), които го утвърдиха ", сподели Томислав Ткалец, енергиен специалист от " Фокус асоциация за стабилно развиване ".
Реклама
Очаква се Словения да разчита от ден на ден на нуклеарна сила, с цел да покрие недостига, който неизползването на въглища би оставило. Държавният производител на електрическа енергия GEN Group съобщи, че ще способства за декарбонизацията на производството на електрическа енергия в Словения с 10 тераватчаса, които възнамерява да създава в нови електроцентрали, като втория блок в атомна електроцентрала " Кръшко ", водноелектрически централи и слънчеви електроцентрали. По-голямата част от новото произвеждане ще бъде обезпечено от втория блок на АЕЦ " Кръшко ".
Планът на Чехия
Освен Словения в последните дни и новото чешко държавно управление разгласи, че желае да спре потреблението на въглища до края на 2033 година Това се случи при представянето на програмата на държавното управление, което завоюва избор на доверие след диспути, които продължиха повече от 24 часа.

Чешката стопанска система е мощно подвластна от въглищата и тяхното унищожаване от енергийния микс може да има тежки последици за страната. Според данни на Енергийния регулаторен офис (ЕРО) 43% от силата, която е била създадена в страната през 2020 година, е била добита от въглища. На АЕЦ се пада 37% от енергийния микс.

След изказването на новото държавно управление и поемането към сила без въглища енергийната компания ЧЕЗ разгласи, че стартира понижаване на потреблението на въглища, без значение дали става въпрос за електрическа енергия или за отопление. Според проектите на компанията делът на силата, която добива от въглища, би трябвало да падне до 12.5% до 2030 година Сегашният дял на въглищата възлиза на 39%.
Реклама
Според хора, осведомени с въпроса, решението да не се съблюдава рамката на Парижкото съглашение за промените в климата разсънва подозрения. " Виждаме, че проектите за излизане на въглищата се форсират в цяла Европа и имаме вяра, че Чешката република последователно ще приключи потреблението на въглища преди 2030 година Но даже и несъответстващата дата за преустановяване на потреблението въглища през 2033 година изпраща явен сигнал на чешката енергийна промишленост, че проектите за разширение на мина " Билина " или за осъвременените остарели въглищни електроцентрали би трябвало да бъдат изоставени в този момент ", сподели Лукаш Храбек от Greenpeace Czech Republic, представен от Europe Beyond Coal.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР