Словенецът Примож Роглич е победител в 106-ата Обиколка на Италия.

...
Словенецът Примож Роглич е победител в 106-ата Обиколка на Италия.
Коментари Харесай

Примож Роглич триумфира в Джирото, Кавендиш взе последния етап

Словенецът Примож Роглич е победител в 106-ата Обиколка на Италия. Колоездачът на " Йъмбо Висма " приключи сполучливо последния 21-ви стадий в Рим и получи наградата за първенец в конкуренцията.

Роглич, който след стадия в събота, приключва с 14 секунди пред Герант Томас ( " Инеос " ). Това е четвъртата най-малка разлика в историята на Джиро д`Италия. На 37 години пък Томас е вторият най-възрастен колоездач, който приключва измежду призьорите.

Трети на подиума се качи Жоао Алмейда (UAE Team Emirates). Той прекъсна суша от 44 години, в които португалец не е завършвал в тройката на огромна обиколка.

Роглич към този момент има четири извоювани огромни обиколки, откакто победи три пъти във Вуелта Испания (2019, 2020 и 2021 г.). До момента в никакъв случай колоездач от Словения не беше печелил Джирото.

За шести път словенец победи едно от трите най-големи надпревари. Освен успехите на Роглич, Словения има два триумфа в Тур дьо Франс с Тадей Погачар (2020 и 2021 г.).

 Примож Роглич победи в Джирото, Кавендиш взе последния стадий
© Reuters

Последният стадий в Рим беше дълъг 126 км и го завоюва Марк Кавендиш ( " Астана " ). Английският спринтьор, който преди дни заяви, че в края на сезона ще приключи кариерата си, надделя изрично своите противници.

Кавендиш (38 г.) взе 162-ри триумф в своята кариера. Той е 54-ти в огромните обиколки и към този момент 17-ти в Джиро д`Италия. През лятото британецът ще нападна върха от етапни победи в Тур дьо Франс, който досега дели с Еди Меркс (по 34).

Втори в стадия в Рим приключи Алекс Кирш, а трети се подреди Филипо Фиорели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР