Словашкото издание Dennik N публикува видео, на което се вижда,

...
Словашкото издание Dennik N публикува видео, на което се вижда,
Коментари Харесай

Руски дипломат брои едни €1000 на шпионин? Документирано на ВИДЕО

Словашкото издание " Dennik N " разгласява видео, на което се вижда, че и.д. боен аташе на съветското посолство в Братислава Сергей Соломасов предава 1000 евро на създателя на тайни изявления Богуш Гарбар.

Записът е изработен от словашките спесцлужби, проверяващи делото за шпионаж, което докара до изгонването на 14 март от Словакия на трима съветски дипломати.



По-рано управляващите в страната не разрешиха в страната да работи съветски боен аташе, по тази причина Соломасов официално е бил негов заместител, само че в действителност е изпълнявал същите функционалности, отбелязва " Dennik N ".

Човекът, който получава парите - Богуш Гарбар, под разнообразни псевдоними е писал за уеб страниците Hlavne spravy ( " Главни новости " ) и и Armadneho magazinu ( " Армейски вестник " ).

Според следствието, от април 2021 година Гарбар е сътрудничил с офицери от съветското Главно разследващо ръководство (ГРУ), които са работили под прикритие в посолството в Братислава. Журналистът е събирал и предавал на съветските разузнавачи изключително секретна информация и по тази причина е получавал заплащане. При обиска, в дома на Гарбар са били конфискувани цифрови ключове и част от получените пари.

В рамките на следствието са арестувани четирима словашки жители (един от тях е Гарбар), които са събирали информация за сътрудника на съветското посолство, заяви и.д. началника на полицията в републиката Щефан Гамран. Те са получили общ " хонорар " от към 60 000 евро.

Сред обвинените се оказа някогашен помощник на народен представител от Народното събрание - Йозеф Ф., който се е опитвал да получи достъп до секретни отчети на спецслужбите. Вторият е Богуш М., работил до края на 2021 година в Словашката осведомителна работа. Последният е проректорът на военната академия в град Липтовски-Микулаш - Павел Б., който е предал на своя офицер от ГРУ " информация от стратегическо значение ", засягаща активността на НАТО и въоръжените сили на Словакия. Според разузнаването Павел Б. е сътрудничил на съветските шпиони от 2013 година

Двама от арестуваните, включително и журналистът Богуш Гарбар, към този момент са създали цялостни признания. Всички задържани са застрашени със затвор от 4 до 13 години.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР