Словашкият вносител на газ Ес Пе Пе (SPP) е бил

...
Словашкият вносител на газ Ес Пе Пе (SPP) е бил
Коментари Харесай

Въпреки плащането в рубли, Москва врътна кранчето и на Словакия

Словашкият вносител на газ " Ес Пе Пе " (SPP) е бил осведомен от Русия, че доставките на синьо гориво през днешния ден ще бъдат понижени на половина, съобщи шефът на компанията Рихард Прокипчак пред локалния информативен уебсайт " Денник Н ", представен от международните организации. Словашките управляващи имат едно мислено, че газът може да бъде спрян изцяло и пълнят ресурси, написа полската редакция на Euractiv.

Руснаците публично са уведомили държавното словашко дружество SPP, което е основен вносител и дистрибутор на газ в Словакия, че ще понижи доставките на половина. През последните дни количеството на постъпващия от Русия газ намаляваше, спадайки до 2/3 от нормалните размери. На процедура понижените количества значат, че съветското държавно сдружение е спряло да извършва едностранно договорните си отговорности. Ръководството на SPP оповестява, че и при понижени доставки активността на компанията няма да бъде нарушена.

" Съобразяваме се с опцията изцяло да ни завъртят кранчето ", разяснява заместник-генералния шеф Рихард Прокипчак. През май SPP разкри в " Газпромбанк " сметка в съветски рубли, в сходство с условията на Москва.

Няма публична информация дали словаците са плащали в рубли по откритата сметка. Поради липса на заплащане в рубли към този момент беше спрян по-рано газът за Полша, България и Финландия. Европейската комисия призна заплащанията в рубли за евентуално нарушение на наложените от нея по отношение на Русия наказания.

Междувременно Словакия се старае да диверсифицира газовите си доставки. През последните месеци Братислава е подписала контракти за импорт на газ, добиван в Северно море. В края на май е приключен и интерконекторът сред Словакия и Полша, който ще разреши помпене на газ в двете направления, а дебитът от Полша съм Словакия е до 4.7 милиарда кубически метра годишно. Словакия търси благоприятни условия и за доставки на полутечен газ.

Благодарение на всички старания Братислава е съумяла да натрупа известни ресурси, а съгласно Прокипчак те ще бъдат увеличени. До 10 юли в словашките складове се чака да има газ за целия идващ отоплителен сезон даже при положение на цялостно преустановяване на газовите доставки от Русия. В момента хранилищата на страната са цялостни на 52 %.

В събота " Газпром " разгласи, че стопира за профилактика двете тръби на " Турски поток ". Подаването на съветски газ за Германия през " Северен поток-1 " е намаляло с 60 на 100.

" Газпром " е намалил на половина и доставките на газ за Италия, осведоми енергийната компания " Ени ". Руският монополист е заречен на Рим единствено половината от 63 милиона кубични метра, които са декларирани за през днешния ден, заяви " Ени ". Газовите доставки към този момент бяха съкратени по-рано тази седмица: с 15 на 100 в сряда и с 35 на 100 в четвъртък от декларираното количество.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР