Словашкият премиер Роберт Фицо се върна начело на държавата за

...
Словашкият премиер Роберт Фицо се върна начело на държавата за
Коментари Харесай

Кой е простреляният премиер Роберт Фицо

Словашкият министър председател Роберт Фицо се върна отпред на страната за четвърти път, откакто завоюва изборите през есента на предходната година. Той обаче не се добра до болшинство и образува държавно управление с крайни националисти.

От известно време Фицо работи в синхрон с унгарския министър председател Виктор Орбан във връзка с Украйна. Неотдавна той даже съобщи, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият метод за преустановяване на войната. Отделно предизвестява, че е срещу участието на Украйна в НАТО и Словакия ще наложи несъгласие.

Простреляният словашки министър председател поддържа и унгарския министър председател Виктор Орбан в блокирането на пакета от 50 милиарда евро (99.30 милиарда лева) помощ от Европейски Съюз за Украйна. Преди това Фицо разгласи и прекъсване на сериозната военна помощ на Словакия на Украйна.

Досега някогашният словашки министър председател Роберт Фицо постоянно е успявал да наподобява относително прозападен в Брюксел, единствено с цел да насочи след това противоположното обръщение в родината си.

Кой е Роберт Фицо?

Роберт Фицо е роден на 15 септември 1964 година в град Тополчани в югозападната част на област Нитра. През 1986 приключва право в университета " Коменски " в Братислава. Става член на Комунистическата партия на Чехословакия през 1986 година След кадифената гражданска война от 1989 година и рухването на комунистическия режим в Чехословакия Фицо влиза в Партията на демократичната левица (SDL), правоприемник на Комунистическата партия на Словакия.

рез 1992 година е определен за народен представител за първи път. От 1994 година до 2000 година Фицо съставлява Словакия като юридически консултант в Европейския съд по правата на индивида, само че губи всичките 14 каузи, които води.

През 1998 година е определен за заместник-председател на SDL. Същата година той напуща партията и остава самостоятелен народен представител с огромна известност. Фицо става един от създателите и водач на " Посока - Социална народна власт " (СМЕР). Между 2002 и 2006 година СМЕР е главната опозиционна партия в словашкия парламент. През 2004 година тя се слива с съвсем всички леви партии, в това число и с партията майка SDL. След успеха на парламентарните избори през юни 2006 година образува държавна коалиция и Фицо става министър председател.

На 4 април 2012 година, СМЕР печели 83 от 150 места в Народното събрание и образува еднопартийно държавно управление, като Роберт Фицо става министър председател. На парламентарните избори през 2016 година СМЕР зае първо място, само че завоюва единствено 49 места от общо 150, и Фицо оглавява съдружно държавно управление.

Словакия стопира да доставя оръжия на Украйна

Защо Фицо си потегли един път?

Роберт Фицо подава оставка през март 2018 година след убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Те бяха убити през февруари 2018 година в дома си. Убийството провокира най-големите улични митинги в Словакия от рухването на комунизма през 1989 година Демонстрациите доведоха до оставката на тогавашния министър председател Фицо, на вътрешния министър Роберт Калиняк и на шефа на полицията Тибор Гашпар.

Последният материал на Куциак е за връзките сред доближени на премиера и италиански бизнесмени, свързани с мафията. Малко преди убийството си журналистът схванал, че Мария Трошкова, съветничка и доближена до Фицо, е била бизнес сътрудник на италиански мафиот, който живеел в Източна Словакия. Фицо отхвърля.

На изборите на 30 септември 2023 година за СМЕР гласоподаваха най-вече словаци - 23%. Фицо сглоби ново държавно управление с съдружни сътрудници - лявоцентристката " ХЛАС " и националистическата Словашка национална партия. Трите партии разполагат с болшинство от 79 места в 150-местния парламент, написа Дойче веле.

Мрази ли Фицо Украйна?

Зад думите и дейностите на Фицо може да има и мощен персонален детайл. Според история, разказана от Политико, той в действителност ненавижда Украйна, тъй като се усеща унизен от Юлия Тимошенко през 2009 година

През 2009 година Фицо е първи мандат министър-председател на Словакия. На 7 януари същата година дългогодишният спор сред Русия и Украйна за природния газ прерасна в рецесия и съветският газ спря да тече през Украйна към страните от Европейски Съюз. Прекъсването на доставките коства на словашката стопанска система към 100 млн. евро дневно, защото заводите са принудени да спрат работа. Отчаяният Фицо се обажда на Владимир Путин, който тогава е министър-председател на Русия, и на украинския министър-председател Юлия Тимошенко.

На 14 януари словашка делегация, водена от Фицо, каца в Киев и са накарани да чакат три часа. За тяхна на изненада на стартирана среща има и медии. Пред камерите Тимошенко в продължение на 20 минути атакува Фицо за това, че е взел страната на Москва в газовия спор.

" Това беше безусловно неприятна обстановка. Фицо беше червен от яд. Беше злополука ", сподели почитан словашки чиновник, осведомен със случилото се през 2009 година, който приказва при изискване на анонимност. " Той беше потиснат. "

След това словаците са посрещнати от Путин на изискана гала в обилната зала " Свети Георги " в Кремъл. По-късно Фицо стартира да заема намерено анти украинска позиция ", споделя Александър Дулеба, старши помощник в Словашката асоциация за външна политика пред политико.

Само ден откакто беше определен за министър председател Роберт Фицо даде обещание да спре доставките на оръжие за Украйна " и ще изпраща единствено филантропична помощ на Киев ". В понеделник той сподели, че Братислава ще продължава да изпраща системи за неутрализиране на мини и дизелови генератори - само че не и оръжия от армията или държавните запаси на Словакия.

Фицо спря планувания 14-ти пакет с помощ за Киев за над 40 милиона евро, който включваше прекачване на голямокалибрени муниции, зенитни ракети, минохвъргачки и мини. Словакия подари на Украйна даже изтребители МиГ-29 и Противовъздушна отбрана установки КУБ и получи оферта от Съединени американски щати за хеликоптери Bell AH-1Z Viper с две трети отстъпка от цената.

" Олигарсите от отбранителния бранш, които стоят зад СМЕР, печелят доста от това, че могат да продават продуктите си в Украйна, и постоянно е било ясно, че те ще продължат с доставките си ", сподели пред Политико Ярослав Над, министър на защитата на Словакия по време на предходното държавно управление.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР