Словашкият премиер Роберт Фицо обяви, че е готов да подаде

...
Словашкият премиер Роберт Фицо обяви, че е готов да подаде
Коментари Харесай

Словашкият премиер предложи да подаде оставка след убийството на журналист

Словашкият министър председател Роберт Фицо разгласи, че е подготвен да подаде оставката си, за която упорства опозицията след убийството на журналиста Ян Куцяк, предадоха " Франс прес " и " Ройтерс ", представени от Българска телеграфна агенция.

Днес предложих оставката си на президента на републиката Андрей Киска, съобщи Фицо нощес и добави, че в случай че президентът одобри, е подготвен да се отдръпна в четвъртък и да уточни нов министър председател при изискване, че президентът се съгласи да даде на неговата партия " Смер " правото да избере идващия водач на държавното управление.

Други две условия, които Фицо сложи за оставката си, са президентът да почете резултатите от последните парламентарни избори при образуването на идващия кабинет и да се съобрази с съдружното съглашение сред партиите, които образуват парламентарно болшинство.

27-годишният проверяващ публицист Ян Куцяк бе убит с годеницата си през февруари. Той разследваше случай на връзки сред високопоставени словашки политици и италиански предприемачи, за които се подозира, че са свързани с калабрийската мафия ндрангета.

Младшият съдружен сътрудник Партия " Мост-Хид " съобщи в понеделник, че ще напусне държавното управление, в случай че не се произведат предварителни избори. Партиите преговаряха от вторник, а през вчерашния ден водачите им се договориха за промени в държавното управление. Президентът Андрей Киска прикани за предварителни избори или промени в кабинета за възобновяване на съществуващата по думите му рецесия в доверието.

Лидерът на десноцентристката Партия " Мост-Хид " Бела Бугар съобщи, че партията му приветства предлагането на Фицо да подаде оставка. " Мисля, че това решение може да успокои ситуацията ", сподели той.

Фицо разгласи предлагането си за оставка на конференция, на която бе съпроводен от водачите на другите двама съдружни сътрудници, Бела Бугар и водачът на крайнодясната Словашка национална партия Андрей Данко.

Според в. " Сме " партия " Смер " може да издигне за идващ министър председател настоящия 42-годишен вицепремиер Петер Пелегрини.

Европейски Съюз желае бързо следствие

Междувременно Европейският съюз изиска от Словакия бързо да разнищи убийството на проверяващия публицист и да си сътрудничи с Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ), съобщи " Франс прес ".

" Първият ни приоритет би трябвало да е осъществяване на без значение и подробно следствие на обстоятелствата и да надигнем причинителите пред съда. Призоваваме словашките управляващи бързо да създадат това ", съобщи европейският комисар за сигурността Джулиан Кинг пред европейските депутати в Страсбург. " Призоваваме словашките управляващи да окажат цялостно подпомагане на ОЛАФ, с цел да се дефинира дали в този случай има транснационално заграбване на европейски дотации ", добави Кинг.

По-рано високопоставени членове на Европейския парламент настояха " Европол " да взе участие в следствието на убийството на словашкия публицист.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР