Словашкият министър-председател Роберт Фицо е с опасност за живота в

...
Словашкият министър-председател Роберт Фицо е с опасност за живота в
Коментари Харесай

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е с заплаха за живота в болница, удостовери държавната пресслужба, представена от БНР.

„ Следващите часове са решаващи “, написаха от държавната пресслужба на формалната страница на Фицо във фейсбук.

Премиерът е с няколко прострелни рани в корема, ръката и крайници и лекарите се борят за живота му. Транспортиран е с медицински хеликоптер до Банска Бистрица, защото поради положението му полет до столицата Братислава на 150 километра би бил опасен.

Правителствената пресслужба удостовери, че Фицо е бил в схващане, когато е бил докаран в болничното заведение в Хандлова преди да бъде превозен оттова.

Покушението беше осъществено в град Хандлова, в централна Словакия, след изнесено съвещание на държавното управление.

Според локални медии полицията е задържала хипотетичният причинител – той е 71-годишен мъж от Левице. Оръжието, с което е стрелял е законно притежавано. Твърди се, също по този начин, че нападателят е бил член на ляв книжовен клуб и е писал стихове. В предишното е работил като охранител в търговски център. Все още няма данни за претекстовете на стрелеца.

Президентът Зузана Чапутова, политически конкурент на Роберт Фицо, дефинира атентата като „ посягане против демокрацията “ и удостовери, че нападателят е арестуван. Все още няма данни за това кой е стрелецът и какви са неговите претекстове.

Парламентът прекъсна съвещанието си, а опозицията анулира митинга, който беше плануван за довечера против политиката на държавното управление на Роберт Фицо.

Покушението против словашкия министър председател е имало политически претекст, съобщи министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок пред публицисти довечера в болничното заведение в Банска Бистрица, където Фицо е опериран по неотложност и остава в сериозно положение, съобщи ДПА.

Нападението против словашкия министър председател е било политически стимулирано, сподели и словашкият министър на защитата Роберт Калиняк, представен от Франс прес.

„ Това, което се случи, беше политическа офанзива. Това е безусловно ясно и ние би трябвало да реагираме по съответния метод “, съобщи Калиняк на конференция в болничното заведение, където беше признат раненият министър председател.

Кой е Роберт Фицо?

Родени през 1964 година, Фицо, правист по специалност, стартира политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди „ кадифената гражданска война “ от 1989 година, довела до разпадането на някогашната Чехословакия.

От 1994 година до 2000 година той е представител на Словакия в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), а през 1999 година основава лявоцентристката си партия Смер-СД, откакто е отритнат за министерски пост от Демократичната левица (ДЛ), политическите наследници на комунистите. През 2006 година „ Смер “ печели съкрушителна победа, която изстрелва Фицо на премиерското място две години след присъединението на Словакия към Европейски Съюз. През 2009 година той вкарва страната си в еврозоната, само че не съумява да образува коалиция през идната година, макар че печели изборите.

През 2012 година, след рухването на дясноцентристката коалиция поради обвинявания в корупция, той реализира нова победа, а през 2016 година още веднъж печели, само че две години по-късно се постанова да подаде оставка на фона на всеобщи митинги поради убийството на проверяващ публицист и неговата избраница.

Роберт Фицо пое властта за четвърти път през октомври, откакто неговата партия „ Смер “ завоюва парламентарните избори и влезе в коалиция с крайни националисти. Правителството насочи външната си политика на изток, като спря военната помощ за Украйна. А поради благосклонната си политика във връзка с Русия постоянно Роберт Фицо е сравняван с унгарския министър председател Виктор Орбан.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР