Словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк обяви, че подава

...
Словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк обяви, че подава
Коментари Харесай

Словашкият вицепремиер и вътрешен министър подава оставка

Словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк разгласи, че подава оставка, предадоха международните организации.
 
Калиняк, който е непосредствен политически съдружник на премиера Роберт Фицо от неговата социалдемократическа партия " Смер " ( " Посока " ), отстъпи пред настояванията на един от по-малките сътрудници в ръководещата коалиция - партията " Мост-Хид " ( " Мост " ) - на фона на политическата рецесия, избухнала в страната след убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и неговата избраница.

 
" Важно е да бъде непокътната стабилността, по тази причина взех решение да подам оставка като вицепремиер и вътрешен министър ", разгласи той на конференция. Калиняк изрази убеденост, че този негов акт " ще способства за стабилизирането на обстановката в Словакия ".
 
" Моята основна цел е да бъде разкрито двойното ликвидиране . Трябва да знаем за какво и кой (го е извършил) ", сподели Калиняк.

Коалиционното държавно управление в Словакия може да оцелее след оставката на вътрешния министър, отбелязва Франс прес.Очаква се партия " Мост-Хид ", която съставлява унгарското етническо малцинство в Словакия, да реши дали ще остане в обединението. По-рано тя сложи като изискване за това оставката на Калиняк.

 
В петък 50 000 души се събраха в столицата Братислава на най-голямата проява в Словакия след рухването на комунизма, показва Ройтерс. Те желаеха оставката на държавното управление и цялостно следствие на убийството на Куциак и неговата избраница Мартина Кушнирова. Хиляди хора излязоха на сходни митинги в други словашки градове.
 
Преди да бъде убит, Куциак е разследвал хипотетични връзки на хора от обкръжението на премиера Фицо с италианската мафия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР