Словашките журналисти останаха шокирани от новината, че телата на колегата

...
Словашките журналисти останаха шокирани от новината, че телата на колегата
Коментари Харесай

Моделът, мафията и убийците - последното разследване на убития словашки журналист

Словашките публицисти останаха шокирани от новината, че телата на сътрудника им Ян Куциак и неговата избраница Марина Куснирова, и двамата на 27 години, са били открити предходната неделя в дома им, който са купили неотдавна. И двамата са убити с по един изстрел. Най-високопоставените политици в Словакия неотдавна станах обект на рецензия поради намерено изразяваната им неприязън към самостоятелни публицисти, само че до момента в тази страна публицист не беше плащал с живота си за това, по което работи.

Полицията заяви, че двойката е била убита от един или повече професионални убийци и че гибелта им евентуално е била възмездие поради следствие на Куцияк. Словашките медии спекулираха, че младият Куциак може би е бил премахнат от локален предприемач, който го е заплашвал преди този момент, или от корумпирани държавни чиновници.

Към момента за двойното ликвидиране са арестувани седем души. Според полицията то е осъществено от един или повече професионални убийци. Куциак е убит с един патрон в гърдите, а приятелката му - с патрон в главата.

Според Проекта за следствие на проведената престъпност и корупцията (OCCRP) повода може да се търси в последните следствия на 27-годишния публицист, по които той работи с Чешкия център за проверяваща публицистика и Проекта за проверяваща публицистика в Италия.

Оказва се, че Ян е разнищвал доста по-опасна тематика, в сравнение с се предполагаше първоначално. Той е разследвал връзките на ръководещите в Словакия с Ндрангетата – най-силната и най-опасната мафиотска организация в Италия.

“Ндрангета има преобладаваща позиция на пазара за кокаин в Европа и играе значима роля в доста други незаконни действия, в това число трафик на оръжия, измами, злоупотреби с обществени средства, корупция, изнудване и закононарушения против природата “, съгласно Европол.

Куцияк и сътрудниците му не съумяват да довършат следствието, само че OCCRP разгласява разкритията в този момент, с цел да предотврати възможни похищения против други публицисти, работещи по тематиката.

Италиански компании, словашка земя

Всичко стартира с едно име в документ за регистрация на компания: Антонио Вадала. Той е съучастник на Мария Трошкова, модел, а по-късно бизнес дама - и асистентка на словашкия министър председател Роберт Фицо. Твърди се, че тя му е държанка.

Фамилията Вадала от южната част на Италия за пръв път се появява в словашкия бизнес през 2002 година А през 90-те друго семейство от Калабрия - Рода, се мести в централноевропейската страна. Двете семейства образуват общ бизнес и в последна сметка източват европейски структурни фондове, планувани за дотации за развиване на земеделието.

Вадала евентуално произлизат от градчето Бова Марина, а Рода - от прилежащия Кондофури. Тези обитаеми места са центрове на територията на три клана от Ндрангетата - Вадала, Иамонте и Галициано. Репортерите са изумени, че в Словакия името на семейството остава същото, само че до убийството на Ян не съумяват да потвърдят връзката сред италианските Вадала и словашките им адаши.

Двете фамилии влагат милиони в аграрни бизнес. Днес имат активи за близо 100 милионадолара.

След рухването на Съветския съюз и поддържания от него социалистически блок, границите на централноевропейските страни се отварят, а това значи нови благоприятни условия за проведената престъпност в Италия, написа чешкият криминалист Петр Купка.

Братята Антонио и Диего Рода идват в Словакия през 90-те и стартират собствен бизнес в градчето Михаловице, покрай границата с Унгария. Семейството има 19 компании. Според изказвания на Диего пред словашки медии, той има най-малко три (червени) ферарита. А служащите във компаниите се оплакват, че заплатите им се бавят с месеци. По публични данни съвсем всички компании на братята дължат налози на словашката хазна и отхвърлят да заплащат пенсионни и здравни осигуровки на служащите си.

Семейството има връзки с Ндрангетата. През 2007 година един от четиримата братя - Пиетро, е проверяват от дирекция “Антимафия “ на района Калабрия за връзки с мафията. Според прокуратурата той е забъркан в трафик на добитък. Живи крави са превозени незаконно от Словакия до кланици на фамилията. По този метод се заобикаля заплащането на мита и налози, както и здравните регулации. Освен това локални месари са изнудвани и заплашвани, сочи още следствието. Пиетро Рода е осигурявал подправените документи за генезис на добитъка, с които те са минавали през инспекциите.

По време на развой през 2010 година обаче обвиняванията са понижени от връзки с мафията на съучастничество в закононарушение и Пиетро Рода е наказан на пет години затвор, въпреки да не е ясно какъв брой от тях е излежал.

Три години по-късно той още веднъж е задържан, този път по обвинявания в пране на пари. През 2014 година обаче Върховния съд на Италия отсъжда, че няма задоволително доказателства за връзките му с Ндрангета и той е освободен.

Две семейства - доста бизнеси

След като идват в Италия, Вадала стартират да развиват бизнеса си в същия район като Рода. В град Михаловице те основават първата си компания за произвеждане на месо “Бовинекс Европа “. Двете семейства стартират да влагат и в други компании. Фермите им се разполагат на територия от над 120 квадратни километра. Отглеждането на добитък носи на Вадала и Рода повече от 13 милиона евро дотации от Европейски Съюз посредством словашкото министерство на земеделието.

Поне един път Антонио Вадала е бил хващан в измами от словашките управляващи. Той подправя документи, съгласно които притежаваната от една от компаниите му земя е осем пъти по-голяма от действителното. Това му носи 120 000 евро повече дотации.Освен това сега тече дело за данъчна машинация, в което Вадала е забъркан.

Брат му Себастиано пък заплашва локален фермер с револвер и подпалва трактора му, тъй като отхвърля да напусне земята, която е наел от Себастиано. Заради липса на доказателства италианецът е оневинен.

“Бовинекс “ печели голяма европейска дотация за рандеман на зелена сила с план за слънчеви панели. Веднага по-късно лицензът е продаден за голяма облага и компанията излиза от бизнеса с екологични енергийни източници.

Новите играчи

Непозната до момента фамилия с връзки с калабрийската мафия притегля вниманието на репортерите неотдавна. През 2012 година мъж на име Пиетро Катропа се появява в документите на някои от компаниите на Вадала в Словакия. Едва няколко месеца по-рано против бащата на Пиетро - Данте, стартира следствие от калабрийската организация " Антимафия " за връзки с клана Вадала от Бова Марина.

Преди това като чиновник в локалната община, Данте осведоми Ндрангета за идни интервенции против членове на групировката, написа в присъда, произнесена през 2011 година Може би това е потвърждението на връзката сред италианските и словашките Вадала, които Ян и сътрудниците му са търсели.

Фамилията Катропа обаче потвърждава и друга основна за следствието връзка. През 2016 година Пиетро Катропа купува частна охранителна компания от Славомир Ясан. Баща му Вилиам е някогашен народен представител в словашкия парламент и шеф на Държавната организация за сигурност. Именно негова асистентка е някогашната моделка Мария Трошкова и той я показва на премиера Роберт Фицо.

Ясан и Троскова подават оставки след убийството на Ян Куцияк. Дали някое от настоящите лица в тази заплетена мрежа е отговорно за убийството на журналиста, към момента не е ясно. Надеждата на сътрудниците му остава, че виновните въпреки всичко ще бъдат осъдени.

Превод " Клуб Z "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР