Словашките автомобилни превозвачи започват блокада на границата на страната с

...
Словашките автомобилни превозвачи започват блокада на границата на страната с
Коментари Харесай

Словашки шофьори блокираха границата с Украйна, Киев се мръщи

Словашките автомобилни превозвачи стартират обсада на границата на страната с Украйна, оповестява " Ройтерс ".

Докато Европейският съюз не извърши настояванията им за по-строги правила за украинските съперници, водачите дадоха обещание да затворят съвсем изцяло пропускателния пункт за камиони.

Ръководителят на словашкия синдикат UNAS Станислав Скала съобщи, че неговият екип е подготвен да блокира Граничен контролно-пропусквателен пункт " Вишне Немецке - Ужгород " - единственият граничен пункт за тежкотоварни коли, от 15:00 часа локално време.

Словашките превозвачи се причисляват към полските тираджии, които блокират няколко гранични пункта с Украйна от 6 ноември.

Тази обсада пренасочи част от трафика през Словакия, причинявайки километрични опашки от стотици камиони на метода към границата.

Полски и словашки превозвачи на камиони се оплакват, че украинските превозвачи оферират по-ниски цени за услугите си

и също така транспортират артикули в границите на Европейски Съюз, а освен сред Европейски Съюз и Украйна.

Шофьорите на камиони и в двете страни упорстват Европейски Съюз да възвърне системата за даване на стеснен брой разрешителни на украински компании за опериране в Съюза и на европейските водачи на камиони да влизат в Украйна. Разрешителните отпаднаха след нашествието на Русия.

" Ще блокираме границата и ще пропущаме по четири камиона на всеки час ", съобщи Скала.

Военни доставки, филантропични колета и нетрайни артикули и доставки на животни също ще бъдат пропускани.

Скала посочи, че блокадата ще бъде осъществена и в двете направления от няколко леки автомобила и в съгласуваност с полицията. Тираджиите ще имат екип от няколко души, които ще охраняват блокадата на смени.

Следващото решение ще пристигна след срещата на министрите на превоза на Европейски Съюз в понеделник в Брюксел, където се чака полска, словашка и унгарска делегация да издигнат въпроса.

" Единственото ни искане е връщане на разрешителните. Не се интересуваме от политика, просто би трябвало да защитим пазара си ", уточни Скала.

Протестиращите упорстват и за използване на правила, позволяващи на украинските компании да транспортират до и от Европейски Съюз, само че не и да правят локални транспорти в границите на Европейски Съюз.

Киев съобщи, че няма да направи компромис по въпроса за разрешителните за украинските водачи.

Европейският комисар по превоза Адина Валеан съобщи преди дни, че Украйна и Европейски Съюз не могат да бъдат " взети за заложници " от полските водачи на камиони, които блокират границата.

Ситуацията е " неприемлива "  и Брюксел си резервира правото да се намеси, с цел да подсигурява спазването на разпоредбите и използването на закона, предизвести тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР