Словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо победи съперника

...
Словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо победи съперника
Коментари Харесай

Експремиерът Роберт Фицо печели изборите в Словакия, нуждае се от съюзници за правителство

Словашката лява партия на някогашния министър председател Роберт Фицо победи противника си на парламентарните избори в Словакия след акция за преустановяване на военната помощ за Украйна , само че ще би трябвало да завоюва съдружници, с цел да образува държавно управление , съобщи Ройтерс.

Това демонстрират резултатите от преброяването на гласовете в  98% от изборните региони. Според тях  партията на Фицо " Смер – Социална демчокрация " води с 23,37% от гласовете. Либералната " Прогресивна Словакия " следва с 16,86% ,, а партията " Глас – Социална народна власт ", която може да се трансформира в главен фактор за образуването на идващото държавно управление, е на трето място с 15,03 %.

Бившият сътрудник на Фицо и водач на лявата партия " Глас " Петер Пелегрини остави отворени опциите си за бъдещи обединения .

Предвижда се, че при държавно управление, ръководено от Фицо и неговата партия СМЕР-ССД,   Словакия, член на НАТО, би последвала Унгария, с цел да оспори консенсусната позиция на Европейския съюз във връзка с поддръжката за Украйна, тъкмо когато блокът се стреми да резервира единството си в опълчването на съветската инвазия.

Това би означавало и по-нататъшна смяна в района против политическия демократизъм, което може да се ускори, в случай че консервативната партия " Право и правдивост " (ПиС) завоюва изборите в Полша по-късно този месец.

Партията на Фицо е по-националистическа и обществено консервативна , подлага на критика обществения демократизъм, който съгласно нея е натрапен от Брюксел. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР