Словашката главна прокуратура заяви в понеделник, че е повдигнала обвинения

...
Словашката главна прокуратура заяви в понеделник, че е повдигнала обвинения
Коментари Харесай

Обвиниха ексминистър на Словакия за възхвала на войната в Украйна

Словашката основна прокуратура съобщи в понеделник, че е повдигнала обвинявания против някогашния министър на правораздаването и някогашен ръководител на Върховния съд Стефан Харабин. Причината е негова обява във " Facebook ", възхваляваща войната в Украйна, оповестява Агенция Франс Прес.

Ден откакто съветските войски влязоха в Украйна на 24 февруари 2022 година, Харабин написа, че " би направил тъкмо същото като съветския президент Владимир Путин ".

Зузана Дробова, представител на основната прокуратура в Словакия - страна комшия на Украйна и покровител - сподели пред Агенция Франс Прес, че Харабин е упрекнат в " клюка на нация, раса и убеждения и утвърждение на закононарушение ".

Тя отхвърли да даде повече детайлности , защото наказателното произвеждане към момента е в ход.

Всекидневникът Dennik N сподели, че Харабин може да получи присъда от  три години затвор, в случай че бъде приет за отговорен.  Той цитира думите на Харабин в понеделник, че е " горделив " от изказването, което той с подготвеност би повторил, защото има вяра, че Русия работи в сходство с интернационалното право.

Харабин също по този начин твърди във видео изявление, оповестено в YouTube, че е дълг на Русия да " ликвидира всички украински нацисти, които са умъртвили 14 000 деца, дами и възрастни хора в Донбас от 2014 година насам ".

Бивш болшевик, 66-годишният служи като министър на правораздаването в първия кабинет на популисткия министър председател Робърт Фицо през 2006-2009 година
 Словакия е най-русофилската страна в Европа
Словакия е най-русофилската страна в Европа

Проруските и антизападните настроения са по-разпространени

По време на този престой се твърди, че е провел телефонен диалог с необут на мафията и е уволнил седем ръководители на районни съдилища в границите на два дни, без да уточни причина.

Известен критик на Европейски Съюз, Харабин също изкара два мандата като основен арбитър на Върховния съд и се кандидатира за президент на вота през 2019 година, извоюван от Зузана Чапутова, актуалният държавен глава.

Той неведнъж е бил подложен на критика за шерване на подправени вести, свързани с мигрантите, във Фейсбук и за рецензия на глобите на Европейски Съюз против Русия.

Словакия, страна от Европейски Съюз с население от 5,4 милиона души, даде на Украйна забележителна филантропична и военна помощ , откогато Русия нахлу.
 13 МиГ-29 съобщи Словакия на Украйна
13 МиГ-29 съобщи Словакия на Украйна

Самолетите бяха обещани като поддръжка против войната на Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР