Словакия за първи път ще има жена президент. Зузана Чапутова

...
Словакия за първи път ще има жена президент. Зузана Чапутова
Коментари Харесай

Словакия избра първата жена президент

Словакия за първи път ще има жена президент. Зузана Чапутова завоюва с над 58 % от гласовете на гласоподавателите.

Вълната на публично неодобрение против корупцията изстреля Зузана Чапутова - 45-годишна адвокатка, природозащитничка и активистка без политически опит, на президентския пост. Словакия става осмата страна в Европейски Съюз, която ще бъде ръководена от жена.

Зузана Чапутова - определена за президент на Словакия: " Щастлива съм освен поради резултата, а най-много тъй като е допустимо да не се поддаваме на популизма. Да споделяме истината и да пазиме ползите без нападателен речник. Това стартира на локалните избори, беше доказано на президентските и се надявам, че ще се удостовери и на европейските избори ".  © БГНЕС
Чапутова печели 58,4 % от гласовете на балотажа на вчерашните президентски избори, а претендентът на ръководещата в Словакия партия - Марош Шефчович, който е зам.-председател на Европейската комисия, получава 41,6 %.

Шефчович се е обадил по телефона на Чапутова, с цел да я поздрави за успеха. Избирателната интензивност е била 41,8 % - най-ниска за цялата история на президентските избори в Словакия, които от 1999 година насам са общо пет.

Чапутова ще поеме поста от Андрей Киска на 15 юни. Новоизбраният президент сподели, че ще работи в полза на сплотяването на жителите на Словакия и удостовери поддръжката си за евроатлантическата ориентировка на страната. Първата ѝ аудиенция ще бъде в Чехия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР