Словакия спира да предоставя оръжия за Украйна, обяви премиерът Роберт

...
Словакия спира да предоставя оръжия за Украйна, обяви премиерът Роберт
Коментари Харесай

Защо словашкият комуноид Фицо мрази Украйна?

Словакия стопира да дава оръжия за Украйна, разгласи министър председателят Роберт Фицо. Социалдемократът, който Корнелия Нинова така доста обича, който публично встъпи в служба през вчерашния ден, разгласи, че Братислава няма да даде военна помощ на Киев и желае унищожаване на глобите против Русия.
 
Драматичната смяна по отношение на мощно проукраинската позиция на отиващото си държавно управление се основава частично на историческите благосклонности на Словакия към Русия, само че има и доста персонална причина, заради която Фицо умира от гняв единствено като чуе за Украйна.

Всичко стартира през 2009 година, когато Фицо беше министър-председател на Словакия. На 7 януари същата година дългогодишният спор сред Русия и Украйна за природния газ прерасна в рецесия и съветският газ спря да тече през Украйна към страните от Европейски Съюз. Кризата за Словакия пристигна в средата на зимата.

Прекъсването на доставките струваше на словашката стопанска система към 100 млн. евро дневно, защото заводите бяха принудени да спрат работа. Отчаяният Фицо се обади на Владимир Путин, тогавашен министър-председател на Русия, и на украинския министър-председател Юлия Тимошенко, с цел да се възвърне подаването на газ.

Рано сутринта на 14 януари словашка делегация, водена от Фицо, кацна в Киев, с цел да се срещне с украинското държавно управление. Украинците ги накараха да чакат, а по-късно да чакат още малко. Пред камерите Тимошенко в продължение на 20 минути ругаеше Фицо, че е взел страната на Москва в газовия спор.

" Фицо беше червен от яд. Беше злополука ", съобщи почитан словашки чиновник, осведомен със случилото се през 2009 година, който приказва при изискване, че му бъде предоставена анонимност. " Той беше потиснат ".

След това словаците отпътуваха за Москва, където бяха посрещнати от Путин на изискана гала, състояла се в обилната зала " Свети Георги " в Кремъл.

" Украинците съумяха да унижат и премиера, и президента на Словакия ", сподели високопоставеният чиновник.

Въпреки че Тимошенко и Путин договориха завършек на рецесията и потоците бяха обновени на 20 януари, горчивият усет от тези прекарвания в Киев остава.

На изборите на 30 септември популистката партия " Смер " на Фицо се класира преди всичко. Сега той би трябвало да поеме властта отпред на коалиция от три партии.

" Той несъмнено си спомня за случилото се през 2009 година ", съобщи напускащият поста си министър на външните работи на Словакия Мирослав Влаховски по време на срещата на върха GLOBSEC Tatra този месец.

" Политико ", със съкращения
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР